TX Logistik AB, subsidiara suedeză a companiei germane TX Logistik AG, a testat un tren cu o lungime de 838 m în Suedia. Compania de logistică feroviară, parte a Grupului Mercitalia, a operat trenul complet încărcat cu produse alimentare ale retailerului Coop pe ruta de 500 km dintre Malmö și Frövi. Autoritatea Trafikverket pentru infrastructura de transport a fost al treilea partener implicat în test.

Pe majoritatea rutelor din Suedia sunt acceptate doar trenuri cu o lungime maximă de 630 m. „O extindere la 838 m ar crește semnificativ capacitatea de transport și, astfel, ar face transportul feroviar de marfă mai eficient și mai atractiv pentru expeditori”, spune Lars Winther Sørensen, Managing Director al TX Logistik Suedia. Aceasta este o condiție esențială pentru transferul mai multor mărfuri de la drum la calea ferată. Chiar și pentru mărfurile care până acum au fost transportate aproape exclusiv rutier, Sørensen consideră că este posibilă o utilizare mai extinsă a căii ferate.

Utilizarea trenurilor mai lungi este, de asemenea, un impuls important pentru un transport feroviar inteligent din punct de vedere climatic. În special combinația dintre capacitatea mare de încărcare pe tren și viteza mare asigură un sistem de transport extrem de productiv. Trenul testat a transportat 48 de semiremorci și a călătorit cu viteze de până la 120 km/h, fiind condus de o locomotivă cu patru osii, utilizată în mod normal în transportul feroviar de mărfuri.

Coop transportă alimente și alte mărfuri pe calea ferată în Suedia din 2009. Din 2012, TX Logistik deserveşte lanțul de retail între Bro (30 km nord-vest de Stockholm) și Malmö. În urmă cu doar doi ani, numărul călătoriilor dus-întors s-a dublat de la 10 la 20. „Astăzi, 30% din transporturile noastre sunt efectuate pe calea ferată”, explică Peter Rosendahl, manager de transport la Coop Logistik. Iar lanțul de retail ar dori să crească în continuare ponderea.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare