După ce Rusia i-a declarat război, Ucraina și-a închis complet porturile. Ulterior, s-a aflat că 20 de nave turcești căutau o cale de întoarcere în țară din porturile ucrainene. Situaţia este de asemenea gravă şi pentru camioanele încărcate cu legume şi fructe, dar şi turismul – care depindea de volumele din Rusia şi Ucraina – este extrem de afectat de anulări.

20 de nave turcești caută o cale de întoarcere în Turcia din porturile ucrainene. După declanşarea războiul, porturile ucrainene au fost închise, iar angajații au demisionat. Ca urmare, trei nave turceşti au fost blocate în Marea Azov și 17 în Marea Neagră.

Asociația Armatorilor și Operatorilor de Coastă (KOSDER) lucrează la returnarea navelor. Hakan Çendik, vicepreședintele KOSDER, a făcut o declarație către NTV despre cea mai recentă situație a navelor turcești din regiune. „Aproximativ 20 de nave turcești și aproape 300 de persoane din echipaje sunt blocate în regiunea Ucrainei. Am luat inițiative în fața Ministerului pentru a preveni situațiile nefavorabile la care ar putea fi expus personalul navelor noastre și pentru a-l evacua din regiune dacă este necesar”, a spus Hakan Çendik.

Camioanele turceşti sunt neajutorate

Nu numai navele, ci şi camioanele turceşti sunt neajutorate. Războiul a afectat în special camioanele și navele care transportau legume și fructe, iar exportatorii turci de alimente sunt îngrijorați că, în situaţia în care criza se prelungește, produsele se vor risipi. Economia turcă a început deja să fie afectată prin prisma exporturilor. Afacerile s-au oprit în porturile Azov și Odesa din Ucraina, în timp ce porțile de frontieră au fost închise, iar camioanele cu fructe și legume proaspete din Turcia așteaptă la porți. Anadolu Efes a anunţat că şi-a oprit operaţiunile în trei fabrici de bere din oraşele Cernihiv, Harkov şi Mikolayiv, unde lucrează 3.000 de oameni. De asemenea, Girişim Elektrik a anunţat că au fost suspendate investiţiile în utilaje şi echipamente pentru unitatea construită în oraşul Odesa. Președintele Sindicatelor Exportatorilor din Marea Egee (BEI), Jak Eskinazi, a declarat că vehiculele care transportă produse turcești așteaptă la porțile de frontieră, iar navele care vor aduce materii prime în Turcia nu au voie să părăsească porturile ucrainene. „Războiul a dat totul peste cap. Există probleme cu fructele și legumele proaspete. Comenzile noastre sunt afectate. Nu este clar cum vom trimite marfa, dar se cere de acolo.”

Președintele Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Marea Egee, Hayrettin Plane, a declarat: „Nu putem nici trimite și nici aduce produse. Mărfurile noastre așteaptă în camioane. Situaţia ar trebui rezolvată în maximum 10 zile – fie vom retrage camioanele și le vom trimite în alte țări, fie se vor risipi.”

Turismul e extrem de afectat

Turismul turcesc, este, de asemenea, unul dintre sectoarele extrem de afectate de război. Potrivit Ministerului Turismului, în 2021, Rusia a fost țara care a trimis cei mai mulți vizitatori străini în Turcia (4,7 milioane de oameni), asigurând o pondere de 19%. Ucraina s-a clasat pe locul trei, cu 2 milioane de vizitatori și o cotă de 8,3%. Președintele Consiliului regional din Marmaris şi al Asociației agențiilor de turism din Turcia (TÜRSAB), Suat Esin, a declarat: „Suferim de doi ani de pandemie și incendii. Tocmai când lucrurile se îmbunătățeau, a început războiul. Conform informațiilor primite din Rusia, există anulări de până la 50%. Singura noastră speranță este ca această situaţie să se încheie cât mai curând posibil. Altfel, vom suferi pierderi serioase în Turcia. Deja suntem grav răniți.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare