Prețurile fructelor și legumelor proaspete ale Turciei au scăzut cu 50% pe piața internă, deoarece exporturile către Rusia și Ucraina, care sunt printre principalele piețe de export ale Turciei, s-au oprit din cauza războiului.

Începând cu 24 februarie, când Rusia a lansat operațiunea militară împotriva Ucrainei, camioanele turceşti de export au rămas blocate pe drumuri și multe produse, în special roșii, ardei, vinete și dovlecei, au rămas nevândute. Ca atare, producătorii și-au oferit produsele pe piața internă, iar oferta excedentară s-a reflectat în prețuri reduse.

De exemplu, prețul roşiilor și dovleceilor, care se numără printre cele mai importante exporturi de legume proaspete ale Turciei, s-a înjumătățit. Apoi, castraveții și vinetele, două produse cu cea mai mare creștere de preț din ultimele săptămâni, au înregistrat o scădere de peste 50%.

Observând că scăderea prețurilor s-a oprit în ultimele două zile, reprezentanții sectorului au declarat: „Din cauza războiului, camioanele au rămas pe drumuri. Prețurile la producător au scăzut la jumătate între 28 februarie și 1 martie. În ultimele două zile, atât din cauza vremii reci, cât și a inundațiilor din unele regiuni, scăderea prețurilor s-a oprit”, notează Daily Sabah. „Dacă războiul continuă și nu se vor deschide noi rute de export, scăderea prețului poate depăși 50% odată cu încălzirea vremii”, au adăugat aceștia.

Rusia este liderul exporturilor de fructe și legume proaspete ale Turciei, cu valori de peste 1 miliard USD anul trecut, potrivit datelor Asociației Exportatorilor din Mediterana. Ucraina, pe de altă parte, este al patrulea mare importator de produse turcești. Exportul total de fructe și legume proaspete către Ucraina a fost de aproximativ 217 milioane USD în 2021.

Roșiile ocupă primul loc în exporturile de legume proaspete ale Turciei, urmate de ardei, dovlecei și castraveți. La exporturile de fructe proaspete, strugurii ocupă primul loc, urmați de cireșe, mere și piersici.

Între timp, şeful Camerei de Agricultură din Antalya, Nazif Alp, a declarat că 60% din exporturile de fructe şi legume ale Antaliei sunt către Rusia şi Ucraina. Afirmând că 25% din producția de seră din Turcia este exportată, Alp a adăugat că industria caută acum canale alternative de export.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare