Conform calculelor fostului deputat turc CHP, Uşak Özkan Yalım, atunci când un produs cumpărat din Antalya este transportat la Istanbul, pe circa 800 km, costă mai mult cu 2,9 lire (aproape 50 de bani) per kilogram. Produsul se va scumpi şi mai mult în momentul în care se mai adaugă şi TVA, costul distribuţiei locale şi profitul vânzătorului.

Odată cu scumpirea carburanților, şi costurile în sectorul transporturilor sunt în creștere. Afirmând că distanța dintre Antalya și Istanbul este de aproximativ 800 km, Uşak Özkan Yalımși a făcut, potrivit Lojiport, următorul calcul: „Un camion cu legume cu o capacitate de transport de 20 de tone consumă aproximativ 10 litri de motorină la fiecare 40 km. Ca urmare, acest vehicul necesită 320 de litri de motorină pentru 800 km, de la Antalya la Istanbul. Calculând în funcție de prețul motorinei din Antalya, costul între Antalya și Istanbul este de aproximativ 6.240 TL.”

Yalım a remarcat că, atunci când la acestea se adaugă drumul, taxele de pod și cheltuielile zilnice cu șoferul, costul transportatorului ajunge la 11.088 TL. „Dacă adăugăm profitul acestuia, taxele care trebuie plătite și cheltuielile de exploatare la aceste costuri, se ajunge la 29.000 TL pe un sens, deci la 58.000 tur-retur (1.930 de euro). Pentru un vehicul care transportă 20 de tone, 1 kilogram de produs este transportat pentru 2 lire și 90 de cenți între Antalya și Istanbul. Cu alte cuvinte, chiar dacă iei gratuit un pepene de 10 kg din Antalya, trebuie să plătești 29 de lire pentru el când ajunge la Istanbul, excluzând costul transportului în oraș până la vânzător.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut