Ucraina a prezentat oficial o propunere pentru deblocarea granițelor cu Polonia, afectate de blocaje continue de la sfârșitul anului trecut. „Planul de înțelegere reciprocă”, așa cum a fost definit de persoane din interior, a fost anunțat de premierul ucrainean Denys Shmyhal și este împărțit în cinci faze, arată transportoeuropa.it. Primul punct prevede acordul privind exporturile agricole și urmează abordarea adoptată până acum de Comisia Europeană.

Măsurile ar trebui să protejeze produsele ucrainene precum grâul, cerealele, rapița, carnea, carnea de pasăre, ouăle și zahărul, care ar continua să circule prin Polonia în regim de scutire de taxe, dar cu limite ale volumelor de export care nu pot depăși media înregistrată între 2022 și 2023. Cantitățile excedentare vor trebui aduse înapoi în Ucraina, iar autoritățile vor monitoriza aplicarea efectivă a regulamentului.

Ucraina face apel la Comisia Europeană să efectueze un screening urgent pentru a analiza și fotografia situația reală a comerțului dintre UE și Ucraina, pentru a respinge presupusele manipulări privind calitatea produselor agricole ucrainene, deseori vizate de Asociații poloneze care blochează granițele. 

În plus, premierul ucrainean a propus guvernului polonez să depună în comun un recurs la Comisia Europeană cu scopul de a opri exporturile agricole rusești către UE. În urma publicării unui raport efectuat de un jurnalist ucrainean s-a răspândit vestea unei creșteri constante în ultimii doi ani a importurilor de produse agricole rusești în Polonia prin Belarus. Prim-ministrul polonez Tusk are în vedere deja blocarea totală a importurilor din Moscova, la fel ca Lituania, care și-a închis de curând granițele cu Rusia.

Premierul ucrainean a mai propus crearea unui sediu tripartit format din Ucraina, Polonia și Comisia Europeană, sub președinția comună a miniștrilor agriculturii din cele două țări și a unui reprezentant al Comisiei Europene. Iar la întâlnirile dinte aceștia să fie primite și asociațiile agricole, pentru a înțelege nevoile ambelor părți și de a evita noi blocaje la granițe. Ultimul pas urmărește rezolvarea problemei trecerii frontierelor cu arme, echipamente militare, ajutoare umanitare, materiale medicale și toate acele bunuri care susțin atât populația, cât și conflictul.

În timp ce răspunsul Poloniei este așteptat, Ucraina a ajuns la un acord cu Turcia pentru extinderea liberalizării transportului de mărfuri între cele două țări. Transportul fără autorizație va fi pentru cursele tur-retur și pentru tranzitul camioanelor goale. 

Ucraina a convenit până în prezent efectuarea de transport fără autorizații cu 35 de țări, inclusiv membre ale UE, iar anul trecut s-a ajuns și la acordul cu Norvegia și Macedonia de Nord. 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut