„Coșul de pâine al lumii”, Ucraina, este al patrulea cel mai mare exportator de grâu din lume. Între 30 și 70% din resursele de cereale ale Africii de Nord și Orientului Mijlociu provin de aici. Însă, din cauza războiului, recolta este serios amenințată. Fermierii au câmpurile minate, utilajele le sunt furate de ruși, iar cu cele pe care le mai au nu pot lucra din lipsă de combustibil. De aceea, există riscul ca unele țări din lume, în special cele africane, să fie afectate de foamete.

Site-ul ucrainean Agroportal.eu raportează că, de exemplu, culturile de cereale din regiunea Odesa sunt în pericol. Acolo nu numai că lipsește combustibilul, dar fermierii au și o problemă cu depozitarea. În plus, și seceta le pune în pericol recoltele.

În martie, au fost exportate doar 1,1 milioane de tone de porumb, 309.000 tone de grâu, 118.000 tone de ulei de floarea soarelui și 40.000 tone de boabe de soia, adică de patru ori mai puțin decât în ​​februarie.

Probleme cu combustibilul are și Cherkasy OVA, o mare companie de producție de fructe și legume. Producția acesteia este posibil să nu poată fi culeasă și, chiar dacă va fi, nu se știe dacă o va putea vinde. „Situația este catastrofală. Ne-am folosit întregul buget pentru a plăti combustibilul. Și, din cauza cozilor foarte lungi, nu vom putea trimite tractoare prin oraș să realimenteze. Ni se oferă doar 20 de litri, iar 20 de litri pentru un tractor este suficient doar pentru a căuta combustibil“, comentează situația Ruslan Velychko, de la Cherkasa OVA.

Situațiile menționate mai sus sunt probabil doar exemple ale deficiențelor cu care se confruntă astăzi agricultura ucraineană. Combustibilul în Ucraina este raționalizat – așa cum a subliniat Ruslan Velychko, până la 20 de litri per realimentare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut