Propunerea privind controlul general la toate punctele de control auto, elaborată de Ministerul Infrastructurii al Ucrainei în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe, serviciile vamale și de frontieră, a fost înaintată părții poloneze în timpul vizitei președintelui polonez Andrzej Duda în Ucraina, după cum se arată pe portalul oficial al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei (CMU).

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a declarat că le-a oferit posibilitatea colegilor polonezi să exercite controlul general la toate punctele de control. Datorită abordării unei „ferestre unice”, durata procesării și așteptării la coadă va fi redusă de 1,5 ori, ceea ce este în interesul ambelor state.

Până în prezent, controlul general la frontieră este deja efectuat la patru puncte de control pentru pasageri și vehicule ușoare de la granița dintre Ucraina şi Polonia, potrivit Logist Today. „Ne așteptăm ca experiența de succes a unei astfel de cooperări să fie extinsă la punctele de control cu alte țări vecine din UE. Scopul nostru este liberalizarea completă a transportului rutier de marfă cu Uniunea Europeană”, a declarat Oleksandr Kubrakov.

Potrivit acestuia, pe lângă reducerea timpului la coadă, este de așteptat ca extinderea punctelor vamale cu control general să îmbunătățească eficiența utilizării sistemelor de scanare staționară, dar și să reducă riscurile de corupție. „Cooperarea în domeniul transporturilor cu Polonia în contextul războiului a devenit un model de bună vecinătate. Am reușit deja să liberalizăm parțial transportul rutier de marfă. Sunt recunoscător Poloniei pentru că a oferit posibilitatea ca cisternele care transportă combustibil în Ucraina să treacă prin teritoriul său fără autorizație. De asemenea, lucrăm la crearea unei companii feroviare comune pentru a crește oportunitățile de export ale economiei ucrainene”, a adăugat ministrul Infrastructurii din Ucraina.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare