Statisticile Institutului de Asigurări Sociale din Polonia arată că în unele regiuni ale ţării numărul companiilor administrate de străini a crescut cu 100%. Acestea sunt înfiinţate în principal de cetățeni ucraineni ajunşi în Polonia după declanşarea războiului, potrivit etransport.pl.

La sfârșitul anului trecut, peste 2.400 de companii erau înregistrate de străini în Voievodatul Pomerania de Vest, cifră care a crescut cu peste 100% de la an la an. „Statisticile arată clar interesul tot mai mare al cetățenilor ucraineni de a face afaceri. Acest lucru se datorează faptului că imigranții din Ucraina au trebuit să decidă dacă vor să rămână aici pentru totdeauna, iar dacă da, atunci, evident, să-și caute un loc de muncă permanent sau să deschidă o afacere. Se pare că deschiderea unei afaceri în Polonia nu este dificilă, iar străinii o văd ca pe o oportunitate”, spune Hanna Moisiuk, președintele Camerei de Comerț de Nord din Szczecin.

Experții pe piața muncii recunosc că imigranții din Ucraina au fost nevoiți să-și găsească drumul pe piața muncii în ultimii doi ani. Pe de o parte, ofertele de muncă pentru străini nu lipsesc, dar pe de altă parte, munca de multe ori nu corespunde așteptărilor oamenilor care au venit în Polonia pentru a scăpa de război. „Singurele bariere pe care le observăm se referă la probleme lingvistice, dar cu efortul potrivit, acest lucru poate fi depășit. Am observat calitatea ridicată a serviciilor oferite de antreprenorii din Ucraina”, declară Kamil Zelinsky, expert în legalizarea șederii imigranților din Ucraina, Camera de Comerț polono-ucraineană.

Potrivit Logist.Today, străinii înființează în Polonia în special companii din sectoarele de frumusețe și catering, precum și în construcții. „Femeile domină, dar sunt și bărbați care caută oportunități de a lucra pe cont propriu. Nu lipsesc nici specialiști în domeniul comunicațiilor și transporturilor care vor să-și conducă propriile companii”, punctează Katarzyna Rogoznicka, expert în restructurare la Kiżuk & Michalska.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut