Comisia Europeană a propus prelungirea suspendării taxelor de import cu Ucraina până în iunie 2025 și planifică facilitarea impunerii de restricții asupra produselor agricole.
Comisia Europeană propune extinderea suspendării taxelor de import pentru produsele ucrainene și, prin urmare, sprijinirea Kievului, dar intenționează să consolideze protecția produselor agricole UE în fața concurenței ucrainene. Astfel, dacă unul sau mai multe state membre se confruntă cu un exces de produse agricole ucrainene, UE ar putea da undă verde pentru a limita vânzarea și depozitarea acestor produse alimentare în țara în cauză. Va fi posibilă chiar și o interdicție totală, deoarece propunerea de lege a fost elaborată în termeni nerestrictivi.
Măsurile vor trebui susținute de dovezi economice care pot fi puternic influențate de considerente politice. Odată aprobate, restricțiile vor dura atâta timp cât se vor observa turbulențe ale pieței.
Înainte de a intra în vigoare, Proiectul de regulament trebuie să facă obiectul unor negocieri între Consiliu, instituția care reprezintă statele membre și Parlamentul European.
Anunțul vine în timp ce fermierii ies în stradă din Germania, Franța și Belgia pentru a denunța criza costului vieții, eliminarea treptată a beneficiilor fiscale, întârzierile în plățile subvențiilor, reglementările de mediu și pierderea competitivității. Întrebat dacă această propunere de regulament a fost influențată de nemulțumirile celor aflați în stradă, Margaritis Schinas, vicepreședinele Comisiei a refuzat să stabilească o relație directă cauză-efect, dar și-a exprimat „cel mai mare respect“ față de manifestanți. „Fermierii europeni știu că nu au un aliat mai bun decât Comisia Europeană pentru a-și proteja veniturile.”
În iunie 2022, UE a ridicat toate taxele vamale și cotele la importurile ucrainene pentru a facilita tranzitul terestru și pentru a oferi alternative. Dar regimul de liber schimb a dus la o creștere a cantităților de cereale ucrainene în țările vecine, stârnind proteste din partea fermierilor locali. Disputa a început în aprilie 2023, când Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții la nivel național asupra unei game de produse agricole ucrainene peste noapte. România și Bulgaria au avertizat rapid că vor face același lucru.
Comisia a denunțat imediat aceste interdicții, considerând măsurile inacceptabile, ilegale și contrare spiritului de solidaritate UE. Un grup de douăsprezece țări, printre care Germania, Franța, Țările de Jos și Belgia, au declarat într-o scrisoare comună că integritatea pieței unice este în pericol.
Confruntarea a durat câteva luni și s-au făcut multiple încercări de a rezolva situația pe cale diplomatică. Dar interdicțiile nu au dispărut niciodată complet, astfel încât Kiev-ul a intentat un proces la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
Polonia, Ungaria și Slovacia aplică în prezent diferite restricții privind consumul și depozitarea cerealelor și a altor produse agricole ucrainene, în timp ce România și Bulgaria au negociat un acord cu Kiev pentru controlul fluxurilor.
Comisia speră că, oferind aceste garanții, țările membre vecine ale Ucrainei să pună capăt interdicțiilor lor unilaterale și necoordonate, care contravin legislației europene și încalcă competențele exclusive ale instituției. Dacă acestea persistă, se vor lua măsuri legale, avertizează Margaritis Schinas. „Noi, Comisia, le-am cerut în mod repetat acestor state membre să înlăture măsurile lor naționale”, insistă vicepreședintele Comisiei.
Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de produse agricole precum ulei de floarea soarelui, orz, porumb și grâu. Războiul Rusiei împotriva țării și blocada actuală de la Marea Neagră împiedică Ucraina în a-și exporta mărfurile.