Se pare că legea în industria transporturilor se înăsprește o dată la câteva luni. Acum, Comisia Europeană lucrează din nou la noile reguli, iar transportatorii au din nou motive de îngrijorare.

Cea mai recentă idee de la Bruxelles se referă la răspunderea transportatorilor pentru traficul ilegal de persoane, în special de imigranți ilegali care se deplasează în sau din Uniunea Europeană. În cadrul proiectului, noua sancțiune pentru asistență sau participare la o astfel de contrabandă ar fi suspendarea pe un an a licenței de transport. În practică, firma ar pierde, așadar, dreptul la muncă, cel puțin temporar dispărând de pe piața transporturilor.

Organizația Transport i Logistyka Polska (TLP) a participat la consultări publice și a transmis Comisiei Europene o poziție pe această temă, comentând problema fără să-și ascunde obiecțiile, observă 40ton.net. Potrivit asociaţiei transportatorilor polonezi, proiectul este scris într-un mod foarte periculos, mai ales având în vedere situația actuală din nordul Franței. Autorităţile de la Bruxelles nu comentează şi nici nu divid responsabilitatea transportatorilor de cea a șoferilor dar, în schimb, vorbesc despre suspendarea imediată a licențelor, fără a desfășura proceduri adecvate. Prin urmare, deși teoretic este o contrabandă deliberată, totul poate deveni periculos pentru companiile care funcționează în mod legal. „În opinia noastră, în ciuda celor mai corecte ipoteze, proiectul conține multe soluții de prea mare anvergură care ar putea duce la închiderea firmelor de transport în care, de exemplu, au fost depistați imigranți ilegali.”

Lucrările sunt încă în desfășurare, iar etapa de supunere atenţiei opiniei publice a proiectului de regulament tocmai s-a încheiat pe 31 ianuarie. Nu se știe când ar putea intra în vigoare noua lege.

Proiectul vizează nu numai transportatorii rutieri, ci și transportatorii feroviari și aerieni.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare