Comisia Europeană a dat Danemarca în judecată la Curtea Europeană de Justiție, susținând că împiedică dreptul la cabotaj. Acest lucru se datorează restricției daneze de parcare de 25 de ore în zonele de odihnă de stat – limită pe care UE îi cere acum să o elimine.

Comisia UE consideră că această restricție împiedică exercitarea liberă a transportului de marfă pentru șoferii străini, deoarece aceștia nu pot parca în Danemarca mai mult de 25 de ore. Potrivit Transport Magasinet, Comisia Europeană e de părere că este încălcată libertatea de a face schimb de servicii în domeniul transporturilor. „Acest argument este slab”, este răspunsul directorului general al DTL, Erik Østergaard. „Statul danez nu împiedică exercitarea transportului de mărfuri în Danemarca de către străini. Și nici nu este potrivită acuza că Danemarca beneficiază de faptul că nu există un centru public unde să îşi poată parca aceştia mașinile.”

Danemarca, în condiţiile actuale, nu împiedică în niciun fel transportatorii străini în a-şi stabili propriile unităţi/parcări pe teritoriul danez, unde mașinile pot sta atât cât e necesar. Nu există interdicție în a-şi face propriile zone de odihnă private, cu parcare pe termen lung. „Problema e că vehiculele străine au nevoie să efectueze odihna săptămânală regulată lungă departe de casă. Acesta va fi și cazul camioanelor daneze dacă aleg să rămână în alte regiuni ale UE pentru o perioadă mai lungă de timp”, explică directorul DTL. „Problema este creată de camioanele străine. Pauzele mai lungi sunt miezul problemei. Este un fapt, nu un obstacol în calea comerțului. Companiile străine îşi pot găsi soluţia proprie. Însă pe măsură ce Pachetul de Mobilitate este lăsat să funcționeze, şi călătoriile care necesită parcări lungi pentru camioane se diminuează.”

Prin urmare, Erik Østergaard nu are nicio îndoială că argumentele sunt bune pentru momentul în care se va ajunge în fața Curții Europene de Justiție. „Curtea Europeană de Justiție a decis ea însăși că este interzisă efectuarea odihnei săptămânale de 45 de ore în mașină, dar că regula de parcare de 25 de ore permite un repaus săptămânal redus în mașină. Deci nu există nicio problemă reală. Și, din moment ce nu există opțiuni de cazare în zonele de odihnă de stat pentru desfășurarea unui repaus săptămânal regulat, problema limitării de 25 de ore este o pseudo-discuție”, spune Erik Østergaard. „Nu este sarcina statului danez să pună la dispoziția companiilor europene care operează în Danemarca facilităţile de cazare. Petrecerea zilelor sau weekend-urilor într-o zonă de oprire de-a lungul autostrăzilor fără acces la facilitățile de bază implică un risc mai mare ca firmele de transport rutier să eludeze drepturile sociale ale șoferilor.”

Erik ØStergaard subliniază în cele din urmă că şi Slovenia, alt stat UE, a introdus o regulă de parcare de 25 de ore pentru camioane.

Expeditorii sunt de partea Comisiei UE

Expeditorii danezi sunt însă de partea Comisiei UE, considerând că regula celor 25 de ore, introdusă în 2018, îi împiedică pe șoferii străini să-și desfășoare activitatea în Danemarca. „Regula afectează în special șoferii străini care trebuie să se odihnească pentru a munci. Nu se pune problema parcării pe termen lung; sunt doar șoferi care respectă regulile timpului de conducere/repaus. Deoarece nu au birou, terminal sau altele asemenea în Danemarca, au nevoie de locuri de parcare ca să se odihnească, pentru a securiza lanțurile de aprovizionare din întreaga Europă”, spune CEO Martin Aabak, expeditor danez. „Regula celor 25 de ore este o regulă proastă. Creează mai multe probleme decât rezolvă. Reduce capacitatea într-un moment în care întreaga societate are nevoie de mai multă capacitate.”

Potrivit Danske Speditører, regula celor 25 de ore i-a forțat pe șoferi să aleagă între riscul de a primi amenzi pentru parcare sau pentru încălcarea regulilor timpului de conducere/odihnă. „Camioanele străine au fost nevoite să rămână în zone industriale, sau, mai rău, în zone rezidențiale, pentru a-şi efectua pauza legală.”

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare