Parlamentul European a anunțat că a ajuns la un compromis cu privire la noul pachet de reglementare negociat cu statele membre. Acesta va impune reguli stricte asupra sistemului financiar pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului. Astfel, plățile în numerar ce depășesc 10.000 de euro nu vor putea fi efectuate în țările UE.

Băncile, agențiile imobiliare, serviciile de gestionare a activelor, cazinourile, comercianții, bijutierii, cluburile de fotbal și furnizorii de servicii de gestionare a activelor criptografice vor fi obligate să identifice, să verifice și să raporteze identitatea persoanelor care efectuează frecvent tranzacții în numerar între 3.000 și 10.000 de euro. Furnizorii de servicii cripto vor raporta clienții care fac tranzacții de peste 1.000 de euro.

Regulamentul va intra în vigoare prin publicarea în Jurnalul Oficial al UE, după ce va fi aprobat de CE și PE.

În prezent, UE nu are restricții privind plățile în numerar, dar multe state membre au stabilite propriile limite. În Franţa, plățile în numerar pot fi efectuate până la 1.000 de euro, în Italia, Belgia și Portugalia limita este de 3.000 de euro, iar în Polonia de 15.000 de euro. În Germania nu există limite pentru plățile în numerar, dar plățile de peste 10.000 de euro necesită identificare.

O nouă modificare anunţă şi Kosovo: de la 1 februarie, pentru tranzacțiile de plată în numerar va putea fi utilizată doar moneda euro. Monedele, altele decât euro, pot fi păstrate doar în formă fizică sau în conturi bancare, utilizate pentru plăți internaționale și tranzacții valutare.

În Kosovo, dinarul sârbesc este utilizat pentru plăți în toate localitățile cu majoritate sârbă, iar salariile, pensiile, prestațiile sociale și alocațiile pentru copii ale angajaților instituțiilor cu capital sârbesc din țară sunt, de asemenea, plătite în dinari.

Se precizează că, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, se va pune capăt utilizării dinarului sârbesc în această țară.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut