Comisia Europeană (CE) dă undă verde unui pachet de reforme vamale pentru a crea un nou sistem centrat pe Data Hub. Măsurile propuse pentru vămile UE prezintă o viziune la nivel mondial bazată pe date, care va simplifica masiv procedurile pentru companii. Adoptând transformarea digitală, reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declarațiile tradiționale cu o abordare mai ingenioasă și bazată pe date în materie de supraveghere a importurilor. În același timp, autoritățile vamale vor dispune de instrumente de care au nevoie pentru a evalua și a opri în mod necesar importurile care prezintă riscuri reale pentru UE.

Reforma ar trebui să intre în vigoare în 2028 și, conform inițiativei, va continua să se dezvolte până în 2038. Principala inovație se referă la crearea Data Hub – un portal european unic online, care în 2038 va înlocui actualele 111 sisteme IT naționale. Hub-ul va încărca și colecta toate datele despre companiile care tranzacționează activ pe piața unică. Portalul va fi gestionat de o nouă autoritate vamală a UE înființată pentru a supraveghea centrul de date.

CE estimează că înlocuirea infrastructurii IT vamale existente în statele membre ale UE cu un nou centru de date va aduce economii statelor membre de până la 2 miliarde de euro pe an în costuri de operare. Reforma contribuie la îndeplinirea obiectivului stabilit de președintele CE, Ursula von der Leyen, de a reduce cu 25% sarcinile administrative, fără a submina obiectivele de politică conexe. „Companiile care doresc să transporte mărfuri în interiorul UE vor putea face acest lucru înregistrând toate informațiile despre produsele și lanțurile lor de aprovizionare în noul Centru European de Date Vamale. Dacă procesele de afaceri și lanțurile de aprovizionare sunt recunoscute ca fiind pe deplin transparente, cei mai de încredere comercianți (Trust and Verify) își vor putea pune în circulație mărfurile în UE fără intervenția vamală activă. Categoria Trust & Check își propune să consolideze schema existentă a Operatorilor Economici Autorizați (AEO) pentru comercianții de încredere. Trust & Check Trusted Traders va putea, de asemenea, să-și vadă toate importurile la autoritățile vamale ale statului membru în care își au sediul.”

În 2028, Data Hub-ul se va deschide pentru comerțul electronic, iar în 2032 va deveni disponibil pentru alți importatori. Se va analiza în 2035 dacă această capacitate poate fi extinsă la toți comercianții atunci când Hub-ul devine obligatoriu începând cu 2038.

Reforma elimină, de asemenea, pragul actual sub care mărfurile în valoare mai mică de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care sunt adesea folosite pentru a se sustrage de la impozitare.

O abordare mai bine gândită a controalelor vamale

Noul sistem propus va oferi autorităților vamale o imagine de ansamblu asupra lanțurilor de aprovizionare și asupra proceselor de producție a mărfurilor care intră în UE. Toate statele membre vor avea acces la date în timp real și vor fi în măsură să pună în comun informații pentru a răspunde la riscuri mai rapid, mai coerent și mai eficient.

Inteligența artificială va fi utilizată pentru a analiza și a monitoriza datele și pentru a anticipa problemele înainte chiar ca mărfurile să fi început să se îndrepte către UE. Acest lucru va permite autorităților vamale din UE să concentreze eforturile și resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele: pentru a împiedica intrarea în UE a mărfurilor nesigure sau ilegale și pentru a asigura respectarea numărului mai mare de acte legislative ale UE care interzic anumite mărfuri ce contravin valorilor europene comune – de exemplu în domenii precum schimbările climatice, defrișările, munca forțată. Acest lucru va contribui, de asemenea, la asigurarea colectării adecvate a taxelor și impozitelor, în beneficiul bugetelor naționale și al bugetului UE.

Propunerile legislative vor fi acum trimise spre aprobare Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, precum și Comitetului Economic și Social European pentru consultare.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut