Punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, dintre Bulgaria şi Turcia, este considerat cea mai importantă legătură terestră din Europa și a doua cea mai importantă din lume, după granița dintre Mexic și SUA, deoarece este principalul coridor terestru dintre Europa și Asia. Ca urmare, săptămâna trecută, experții Comisiei Europene au ajuns la faţa locului pentru a cerceta şi a găsi soluţii pentru problemele fitosanitare de lungă durată care generează neplăceri interne și internaționale Bulgariei, potrivit Euractiv Bulgaria.

Oficialii au ajuns la punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo din Bulgaria pentru a efectua un audit al controlului fitosanitar al fructelor și legumelor importate din Turcia, după cum a anunţat directorul Agenției pentru Siguranța Alimentară (FSA), Hristo Daskalov.

Problema controlului alimentelor de-a lungul frontierei bulgaro-turce este extrem de importantă pentru întreaga UE deoarece, după intrarea pe teritoriul UE, fructele și legumele turcești ajung la clienții din întreg blocul. În plus, importul de fructe și legume ieftine din Turcia a fost citat ca o problemă majoră pentru fermierii bulgari. Potrivit lui Daskalov, Bulgaria a pierdut 1 miliard de leva (500 de milioane de euro) în ultimii 10 ani.

În special, pesticidele din fructele și legumele turcești rămân adesea nedetectate din cauza unei scheme puse în aplicare la Kapitan Andreevo. Viceministrul bulgar al Agriculturii, Ivan Hristanov, a spus că, de 10 ani, misiunile diplomatice europene și oficialii guvernamentali îi spun Bulgariei că, până nu rezolvă problemele de la acest punct de frontieră, țara nu va intra în zona Schengen.

În ultimele două luni, statul a recăpătat controlul asupra frontierei, iar testarea pesticidelor se face acum într-un laborator de stat. Acest lucru a dus la o creștere de cinci ori a probelor pozitive de pesticide – până la 10% din toate produsele importate prin Kapitan Andreevo. Se preconizează că veniturile anuale ale statului vor ajunge la 100 de milioane de leva (50 de milioane de euro). Până acum, acești bani erau încasați de o companie privată contractată în timpul guvernului anterior. Producătorii agricoli din țările UE s-au plâns Comisiei și autorităților naționale cu privire la importul de fructe și legume din Turcia care conțin ingrediente active neautorizate în UE sau care depășesc limitele maxime de reziduuri (LMR). La Uniò, lobby-ul fermierilor din Valencia, Spania, cere ca frecvența controalelor fizice și de identitate asupra fructelor și legumelor turcești să crească la 50% și, de asemenea, să se pună capăt asimetriei tarifare, subliniind că, în timp ce Turcia exportă către UE cu un tarif de 20%, Spania trebuie să plătească un tarif de 54% pentru a exporta în Turcia. „În primul trimestru, Turcia a înregistrat 180 de alerte din cele 298 raportate pentru toate țările din care sunt importate fructe și legume”, a spus organizația într-un comunicat.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare