Comisia Europeană are planuri ambițioase de a reduce cantitatea de deșeuri de ambalaje. Până în 2030, toate ambalajele trebuie să fie reciclabile, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 de milioane de tone. De asemenea, până în 2040, cantitatea de deșeuri de ambalaje pe locuitor trebuie să scadă cu 15% față de 2018 – se stipulează în noul plan al Comisiei Europene propus de comisarii Frans Timmermans și Virginijus Sinkevičius. Altel, dacă am continua ca acum, deșeurile de ambalaje ar crește cu 19%, iar deșeurile de plastic cu până la 46%, avertizează UE.
Comisia Europeană propune o serie de măsuri concrete. De exemplu, toate ambalajele trebuie să fie reciclabile până în 2030. Ambalajele ar trebui să fie apoi cât mai reutilizabile sau reîncărcabile posibil, iar ceea ce rămâne ar trebui să devină biodegradabil sau reciclabil. De exemplu, 10% din bere ar trebui vândută în sticle reîncărcabile până în 2030 și 20% până în 2040.
În plus, ambalajul din plastic va trebui să fie format parțial din material reciclat, ca în cazul sticlelor PET sau al cartonului. Descrierile vagi precum „bioplastic” sau „biodegradabil” vor fi, de asemenea, excluse, pentru că Europa dorește ca producătorii să precizeze în mod explicit cât rezistă ambalajul până se degradează și cât plastic conține. Vor exista și cerințe pentru timpul de degradare: autocolantele de pe fructe, pliculețe de ceai, capsulele de cafea și pungile subțiri de plastic trebuie să se descompună în termen de doi ani, potrivit RetailDetail.
Ambalajele de unică folosință în industria de catering vor fi interzise cu totul. Până în 2040, CE dorește ca, de exemplu, 80% din paharele de unică folosinţă să fie reutilizabile, în timp ce pliculețele familiare de zahăr sau cutiile cu sos sau cu lapte pentru cafea vor fi interzise. Ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume sau sticlele mici de șampon din hoteluri de asemenea ar trebui să dispară. La rândul lor, ambalajele pentru comenzile online, de exemplu, vor avea voie să conțină maximum 40% spațiu liber.
Deși măsurile vor presupune inițial costuri suplimentare, pe termen lung vor aduce beneficii economice. „Creăm o nouă economie pentru reutilizare”, subliniază Timmermans, care prezice apariţia a 600.000 de locuri de muncă suplimentare în industria de reciclare. Emisiile GES s-ar reduce cu peste 20 de milioane de tone, iar daunele generale asupra mediului ar trebui reduse cu 6,4 miliarde de euro până în 2030.
Cu toate acestea, propunerile mai trebuie aprobate de Parlamentul European și de statele membre. De aceea, se așteaptă să treacă cel puțin trei ani până când măsurile vor fi implementate efectiv.