Transportul combinat european a scăzut ușor cu 0,3% în 2022, potrivit UIRR. Performanța internă a atins un maxim istoric cu 3,26 milioane TEU (+ 5,6% pe an), în vreme ce traficul extra-UE – preponderent intercontinental – a scăzut cu 48%. În termeni de tone-km (tkm), un maxim istoric a fost atins în 2022, atât în ceea ce privește transportul combinat la nivel național (16,9 miliarde tkm, +9,5%), cât și intra-UE (68,5 miliarde tkm, +1,7%). Traficul extra-UE a scăzut în proporții până acum de neconceput (3,1 miliarde tkm sau -82,2%), iar aceasta este o consecință a războiului din Ucraina, care a dat o lovitură dură traficului intermodal în afara UE.

Potrivit Uniunii Internaţionale pentru transport combinat Rutier-Feroviar (UIRR), condițiile-cadru ale transportului combinat s-au deteriorat pe parcursul anului. Mai multe state membre nu au reușit să compenseze în mod adecvat creșterea prețului energiei electrice de tracțiune nefolosind în întregime setul de instrumente energetice al UE. Acest lucru i-a forțat pe operatorii intermodali să impună suprataxe de energie într-un moment în care transportatorii pe distanțe lungi se confruntau cu scăderea prețurilor la motorină.

Tendința de stabilire a prețurilor care a subminat competitivitatea relativă a fost și mai mult exacerbată de performanța slabă fără precedent a transportului feroviar de marfă, în care atât punctualitatea slabă, cât și deficitul de capacitate a infrastructurii au afectat negativ trenurile de marfă intermodale. Tulburările operaționale cauzate de lucrări, greve și creșterea traficului de pasageri au dezamăgit clienții de transport de marfă, provocând în același timp pierderi de eficiență și de capacitate operatorilor. Încetinirea economică observată din a doua jumătate a anului 2022 s-a adăugat capacității și competitivității compromise a sectorului intermodal.

Cu toate acestea, transportul combinat intern a înregistrat o performanță puternică.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut