Din cauza prețurilor ridicate la energie electrică, activității economice mai scăzute și performanțelor slabe ale transportului feroviar, transportul european combinat (TC) a scăzut cu 6,46% în ultimul trimestru al anului trecut, relatează RailFreight.

Potrivit indicelui Uniunii Internaționale pentru Transport Combinat Rutier-Foviar (UIRR), creșterea observată anterior în 2022 s-a oprit complet pe sfârşitul anului. În plus, sentimentul general al afacerilor pentru 2023 este marcat drept „negativ”. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în primăvara lui 2020, când pandemia de Covid-19 câștiga amploare globală.

UIRR a subliniat în mod repetat importanța intervenției guvernamentale în creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie electrică pentru a salva companiile de creșterea costurilor. „La mijlocul lui septembrie 2022, Bruxelles a decis să lanseze o intervenție de urgență pe piață pentru a limita sau compensa costurile cu electricitatea. Cu toate acestea, doar câteva state membre au profitat de intervenția pe piața energiei electrice din legislația de urgență a UE și prea puține au transmis rezultatele utilizatorilor de energie electrică de tracțiune. Fără o intervenție de reglementare eficientă pentru a limita creșterile prețului energiei electrice de tracțiune la modificările prețului la motorină, schimbarea modului și reducerea treptată a emisiilor de CO2 produse de transportul combinat în sectorul transportului de mărfuri se vor opri”, spune UIRR.

Şi legislaţia afectează piața transportului combinat. Piața se așteaptă ca Pachetul Greening Freight, care urmărește modificarea directivei Eurovigneta privind perceperea taxelor de drum pentru vehiculele grele, să fie publicat în 2023. Adică regulile privind costul transportului rutier se pot schimba, făcându-l mai scump și mai puțin competitiv decât cel feroviar.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare