Ofițerii vamali lituanieni au efectuat un sondaj anonim asupra șoferilor de camion de diferite naţionalităţi care trec granița de stat, iar acesta a relevat o scădere a corupţiei, anunţă Vama Republicii Lituania.

Sondajul realizat la frontieră a cuprins majoritar şoferi din Belarus (49%), dar şi din Rusia (29%), Lituania (7%), Kazahstan – 4%, Moldova și Uzbekistan – 3% fiecare, Ucraina – 2%, Tadjikistan și Kârgâzstan – 1% fiecare. De asemenea, potrivit Logist.Today, şi şoferi din Letonia, Polonia, Bulgaria, Estonia, Serbia, Azerbaidjan și Georgia au completat chestionarele.

Sondajul a arătat că numărul șoferilor dispuși să plătească mită la vamă este în scădere.

– La întrebarea „Ai da mită?”, majoritatea (96%) au răspuns că sub nicio formă, 2% au spus că nu știu şi doar 1% (37 de respondenți) au răspuns da, dacă ofițerul ar cere sau dacă ar ajuta la trecerea fără probleme a frontierei. Spre comparație, într-un sondaj realizat în 2018, 3% erau gata să plătească mită.

– La întrebarea „A trebuit să plătiți mită agenților vamali lituanieni în ultimele 12 luni?”, 99,1% au răspuns că nu este necesar, 0,8% că uneori şi 0,1%, tot timpul. Toate procentele au arătat o tendință descendentă a corupției, comparativ cu sondajele din 2018 şi 2021.

– La întrebarea „Pe baza experienței Dvs., cum ați evalua nivelul de corupție în vămile lituaniene?”, majoritatea (62%) respondenților au indicat că nu sunt corupte, 35,1% au indicat că nu au nicio opinie, 2,7% că vama este parțial coruptă, iar 0,2% că este foarte coruptă.

– La întrebarea „Cum ați evalua schimbarea nivelului de corupție la vama lituaniană în ultimii 2 ani?”, 32% și 5,8% au răspuns că au loc schimbări pozitive sau că situația se îmbunătățește, 5,7% au declarat că nimic nu s-a schimbat, 0,7% (14 respondenți) au observat în chestionar că situația în vama lituaniană s-a înrăutățit, iar restul procentelor nu au avut nicio părere.

– La întrebarea „În ultimele 12 luni, la vama lituaniană, ai înțeles că ţi se cere mită sau alt beneficiu?”, majoritatea (99,5%) dintre respondenți au răspuns nu, alţi 7 respondenți (0,3%) au răspuns că uneori și 4 respondenți (0,2%) au zis că în mod constant. Comparativ cu celelalte sondaje, este vizibilă o tendință de scădere a cererii de mită.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut