În dimineața zilei de 10 iunie 2022, sindicatul de transport rutier Unatras a trimis o scrisoare direct primului ministru, Mario Draghi, precum și ministrului Mims, Enrico Giovannini, și viceministrului său, Teresa Bellanova. În adresă se solicită acordarea celor 500 de milioane de euro deja alocate prin Decretul Energetic pentru a permite transportatorilor să facă față creșterii prețului motorinei printr-un credit fiscal la achiziționarea de combustibil (valabil doar pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 t şi echipate cu motoare Euro V si Euro VI) şi a sumelor aferente achiziţionării de gaze naturale şi AdBlue.

Nici astăzi, explică sindicatul, „societățile de transport rutier de mărfuri nu s-au putut bucura de niciun sprijin tangibil care le este dedicat, văzând din nou o cursă ascendentă de neoprit a prețurilor la carburanți care a anulat orice efect pozitiv al reducerii de 0,25 cenți/litru de motorină la pompă, în condițiile în care prețul final a revenit la nivelul insuportabil de 2 euro/litru. Nu s-a făcut încă nimic pentru a pune capăt speculațiilor, deoarece prețul barilului este stabil sau chiar în scădere ușor, în timp ce la pompă prețurile continuă să crească enorm”.

Pentru a obține cele 500 de milioane de euro, este suficient ca Fiscul să comunice codul aferent creditului fiscal de aplicat formularului F24. Până acum nu a făcut acest lucru, iar la 8 iunie ministrul Giovannini a explicat că trebuie să aştepte undă verde de la Comisia Europeană.

În scrisoare se vorbește și despre deducerile forfetare pentru cheltuielile fără acte ale companiilor mai mici – pentru care administrația financiară nu a stabilit încă sumele – și de plata unor stimulente pentru reînnoirea parcului de vehicule și pentru formare, care nu au încă plătite pentru anul 2019. Pe lângă solicitarea eliberării acestor măsuri, Unatras cere o întâlnire urgentă cu Mims „pentru a oferi cu prioritate detaliile operaționale pentru executarea promptă a tuturor măsurilor implementate în favoarea sectorului și pentru a permite aducerea de resurse companiilor pentru însăși supraviețuirea lor”. În caz contrar, asociațiile „vor lua toate deciziile necesare pentru a proteja această categorie”.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare