De vineri, 27 mai, doar mașinile cu numere de înmatriculare de Ungaria vor putea alimenta cu combustibil mai ieftin. Şoferii cu maşinile înmatriculate în alte ţări vor trebui să plătească mai mult, a informat într-un comunicat şeful cabinetului maghiar, Gergely Gulyás. Însă această decizie discriminatorie ar putea declanșa o procedură de încălcare a dreptului comunitar din partea CE.

Justificând prin faptul că introducerea plafonului de preț pentru combustibil ar fi atras abuzuri în sistem, șeful Cancelariei premierului Ungariei, Gergely Gulyás, a informat că de vineri, 27 mai, doar mașinile cu numere de înmatriculare maghiare vor putea fi alimentate la prețul stabilit de administrația locală. Străinii vor putea alimenta, dar la prețul pieței. Practic, în momentul plății, casieriile vor putea percepe două prețuri diferite.

Străinii vor plăti 661 de forinți (1,68 euro) pentru un litru de benzină 95, în vreme ce motorina costă 679 HUF (1,73 euro) pe litru.

În Ungaria, realimentarea se făcea la cel mai mic cost din întreaga Uniune Europeană. Aici, cel mai mare preț pentru benzină și motorină era de 480 de forinți pe litru (aproximativ 1,25 euro) şi putea fi folosit și de șoferii din alte țări, care, pentru a economisi, alimentau adesea la benzinăriile din Ungaria.

Acum, Ungaria dă vina pe politica Uniunii Europene pentru creșterea constantă a prețurilor. Oficialii cred că o astfel de decizie a fost dictată de costurile din ce în ce mai mari care, potrivit guvernului lui Viktor Orban, sunt cauzate de războiul din Ucraina.

Însă decizia de a diferenţia preţurile pentru străini ar putea declanșa acum o procedură de încălcare a dreptului comunitar din partea Comisiei Europene.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare