Tungsram va înceta fabricarea de produse de iluminat și va concedia 1.600 de muncitori până la sfârșitul anului. Potrivit anunțului companiei maghiare, schimbarea tehnologică este inevitabilă, iar reducerea planificată pentru a merge mai departe va afecta în mare parte lucrătorii din toate cele cinci fabrici.

Tungsram se va concentra în continuare pe trei linii de activitate: modernizarea iluminatului cu economie de energie, fabricarea de componente și pe soluții LED de ultimă generație pentru instalații exterioare, industriale și tuneluri.

După opriri parțiale ale fabricilor între 11 și 22 aprilie, când muncitorii au fost trimiși în concediu, pentru a permite companiei să „reproiecteze capacitatea și să vândă stocurile existente”, conducerea a informat lucrătorii, consiliile și sindicatele asupra deciziei. “Asta este singura modalitate prin care compania maghiară de export, veche de 125 de ani, poate rămâne competitivă pe piaţa mondială. Măsurile planificate vor salva alţi 1.500 de oameni”, citează Infostart declaraţiile companiei. Dezafectarea va începe mai întâi în fabricile din Kisvárda și Hajdúböszörmény, iar concedierile din prima fază vor avea loc peste două luni.

Jörg Bauer, Președinte și CEO, a explicat că cererea pentru produse de iluminat tradiționale este în scădere și că este nevoie de schimbare, așa că producătorul a început în mod conștient să construiască noi afaceri. Efectele pandemiei de coronavirus, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și deficitul de materii prime au cauzat dificultăți semnificative pentru Tungsram. Compania a fost lovită de aceste șocuri externe într-un moment sensibil, când abia se organiza după achiziția GE din 2018.

Compania a spus că disponibilizările sunt conforme Codului Muncii şi că organizează zile de informare despre oportunitățile de angajare din zonă, cu implicarea oficiului local de ocupare a forței de muncă.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare