În pofida pandemiei de Covid-19 și a efectelor dăunătoare ale războiului din Ucraina, cel mai recent studiu realizat de Asociația Europeană a Industriei Feroviare (UNIFE) relevă că piața feroviară globală va crește cu 19,5%, până la 211 miliarde de euro, în următorii cinci ani. Potrivit experților, creșterea medie va fi de 3% pe an până în 2027. Aceasta urmează unei scăderi ușoare de 0,2% în perioada 2019-2021, față de 2017-2019. 

Cele mai mari rate de creștere sunt prezise pe piețele relativ mici, din Africa. Se preconizează că pieţele din Orientul Mijlociu și Europa de Est vor crește cu 7,1% și, respectiv, 6,1%. Dar cele mai mari investiții rămân în infrastructură în țări precum China, Franța și Germania. „După vremurile tulburi ale pandemiei de Covid-19, industria feroviară și-a demonstrat rezistența la șocurile globale. Acum, în ciuda provocărilor economice și geopolitice actuale, piața feroviară globală va continua să înflorească. Totuși, această piață în continuă creștere trebuie să fie deschisă tuturor furnizorilor pentru a oferi sisteme feroviare cu adevărat eficiente. Prin urmare, e nevoie de o acțiune politică decisivă pentru a obține condiții echitabile pe piața feroviară mondială”, spune Henri Poupart-Lafarge, președintele UNIFE.

Astfel, cea mai mare parte a creșterii înregistrate este legată de progresul din infrastructură. De la ultimul studiu, lungimea căilor din întreaga lume a crescut cu 39.000 km și s-a ridicat la aproximativ 1,7 miliarde de km.

Raportul UNIFE afirmă că atractivitatea generală a sectorului feroviar va continua să fie sporită prin „semne promițătoare ale lansării Sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS), Controlul traficului feroviar bazat pe comunicații (CBTC), Conectivitate automată digitală (DAC) și beneficiile serviciilor preventive, aplicațiilor 5G, informațiilor avansate despre pasageri și soluții de bilete.” În plus, acordul verde european va fi un factor important pentru creșterea ulterioară. „Transportul feroviar va continua să crească pe măsură ce ieșim din pandemie, dar creșterea continuă să fie împiedicată de inaccesibilitatea pieței. În prezent, doar 61% din piața feroviară globală este deschisă furnizorilor internaționali de servicii feroviare, limitând utilizarea deplină a noilor produse inovatoare care promit să decarbonizeze transportul și să ofere pentru milioane de oameni o mobilitate fiabilă”, se arată în raport.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut