Uniunea Europeană și-a prezentat pentru prima dată inițiativa care vizează realizarea unei reforme generale a Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), în cadrul Forumului mondial care stabilește reglementări internaționale și măsuri comune pentru sectorul vamal.

Inițiativa de modernizare va contribui la întărirea poziției instituției și o va ajuta să facă față mai eficient mediului internațiomal de afaceri în continuă schimbare de astăzi, sprijinind în același timp tranzițiile ecologice și digitale. Inițiativa UE urma a fi prezentată săptămâna trecută tuturor membrilor acestei organizații la sesiunea Consiliului OMV.

Cu peste 180 de membri, inclusiv UE și statele membre, OMV este singura organizație globală care se ocupă de probleme vamale și abordează un număr semnificativ de probleme în acest domeniu și în cele legate de comerțul internațional, securitate și transporturi. De la înființarea sa la mijlocul secolului trecut, OMV nu a suferit niciodată o reformă semnificativă, în ciuda schimbărilor profunde din comerțul internațional și a provocărilor noi cu care se confruntă administrațiile vamale naționale din întreaga lume. UE consideră că este necesar să se stabilească priorități mai clare pentru activitatea OMV, în conformitate cu provocările din deceniile următoare.

Inițiativa de modernizare prezentată de UE are forma unor recomandări care evidențiază activitățile fundamentale ale organizației, dar, în același timp, oferă o direcție clară pentru viitoarea sa activitate pentru a-și îmbunătăți poziția internațională și a o face mai eficientă.

Astfel, OMV ar trebui să se concentreze mai mult pe prioritățile strategice care reflectă cele mai importante provocări ale secolului 21. În special, aceasta ar trebui să se concentreze pe digitalizarea  vamală  și pe utilizarea datelor pentru a face față creșterii comerțului electronic; contribuția vamală la protecția mediului și la agenda verde; promovarea măsurilor de ghișeu unic și gestionarea coordonată a frontierelor pentru a simplifica vămuirea companiilor și consolidarea gestionării riscurilor de autoritățile vamale. Transparența și procesele instituționale și de luare a deciziilor trebuie îmbunătățite, valorificând la maximum resursele disponibile OMV.

Resursele de finanțare ale OMV ar trebui examinate pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a organizației și pentru a-și consolida poziția în arhitectura multilaterală globală, în special în urma pandemiei și ca parte a redresării economice.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut