Comisia Europeană pregătește două inițiative legislative, așa cum informează un comunicat al UNTRR. Una este propunerea CE pentru o Lege privind datele, care să asigure echitatea în mediul digital și dezvoltarea unei piețe competitive a datelor, oferind oportunități pentru o inovare bazată pe date, precum și o mai mare accesibilitate a datelor pentru toți. UNTRR a cerut Comisiei Europene ca noua legislație să garanteze drepturile transportatorilor la acces liber și gratuit la datele din vehicul generate de aceștia.

Propunerea legislativă CE abordează dreptul operatorului de transport de a accesa și de a partaja cu terți, la alegere, datele generate de utilizarea vehiculelor conectate și a serviciilor conexe. A doua inițiativă legislativă este propunerea CE de regulament privind accesul la datele, funcțiile și resursele vehiculului, stabilind condițiile de accesare și utilizare a acestor date generate la bordul vehiculului.
În acest context, UNTRR a solicitat Comisarului European pentru Transporturi, Adina Vălean, ca noua legislație europeană privind datele să garanteze dreptul operatorilor de transport rutier de a avea acces liber și gratuit la toate datele din vehicule generate de aceștia în timpul operațiunilor lor. Asociația susține că această propunere legislativă specifică sectorului ar trebui să mențină caracterul excepțional al accesului autorităților publice la date, iar partajarea datelor cu autoritățile publice ar trebui să se facă pe bază voluntară, cu respectarea principiilor utilizării legitime a datelor și minimizării datelor partajate. „Totodată, operatorii de transport în calitate de generatori ai datelor vehiculelor operate trebuie să aibă dreptul de a decide privind accesul terților la aceste date, iar siguranța și securitatea transportatorilor și a conducătorilor auto trebuie să aibă mereu prioritate“, se mai arată în comunicatul UNTRR.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare