Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului accelerarea procesului de aderare la spațiul Schengen și simplificarea procedurilor administrative la punctele de trecere a frontierelor, pentru a reduce timpii de așteptare foarte mari care perturbă grav operațiunile internaționale ale transportatorilor români.

Marţi, 07.06.2022, la frontierele României din Vest (Nădlac 2, Borș și Petea) se înregistrau cozi de camioane de peste 25 km. Dacă, însă, România ar fi fost în spațiul Schengen, s-ar fi eliminat mai multe probleme, iar timpii de așteptare la frontieră s-ar fi redus semnificativ, atrage atenţia UNTRR.

În privința frontierelor din est, cu Republica Moldova și Ucraina, cozile de camioane erau și mai mari, timpii de așteptare depășind 30 de ore. De altfel, se pot regăsi pe pagina UNTRR de Youtube mai multe filmări cu cozile de camioane de la frontiere înregistrate în data de 7 iunie.

Cu țările non-UE aglomerația de la frontiere s-ar putea rezolva în mare parte prin simplificarea procedurilor administrative din partea autorităților. Totodată, prin utilizarea sistemului TIR, transportatorii rutieri beneficiază de reducerea la minimum a sarcinilor administrative și financiare privind operațiunile vamale.

Studiile IRU arată că infrastructura la nivelul punctelor de trecere a frontierei este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea economică, iar 39,7% din totalul timpului destinat transporturilor reprezintă întârzierea la trecerea frontierelor, lucru inadmisibil în Spațiul Economic European. „În lipsa unui personal suficient și bine instruit, dacă se pierde mult timp la trecerea frontierelor, dacă procedurile nu sunt armonizate și dacă toate acestea pot duce și la plăți neoficiale – atunci transporturile sunt întârziate și economia este penalizată.”

Ca urmare, UNTRR solicită Guvernului intensificarea acțiunilor pentru integrarea României în spațiul Schengen și reducerea poverii administrative la punctele de trecere a frontierelor.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare