UNTRR a transmis, cu ocazia prăznuirii Sfântului Mucenic Hristofor – Patronul Spiritual al transportatorilor rutieri, tuturor transportatorilor români sănătate, fericire, prosperitate și succes în afaceri. Transportatorii rutieri din România îl sărbătoresc pe 9 mai pe Sfântul Mucenic Hristofor, în calitate de patron al călătoriilor, care îi protejează pe credincioși de vremea rea, de inundații, fulgere și de boli care se pot agrava atunci când se parcurge un traseu cu peripeții.

De menționat că, la solicitarea UNTRR, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit la 18 august 2014, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a decis ca Sfântul Mucenic Hristofor să fie patron spiritual al transportatorilor rutieri din România. De atunci, în fiecare an, de 9 mai, transportatorii celebrează această zi ca o sărbătoare a profesiei și a muncii tuturor celor care activează în transporturile rutiere.

Având în vedere că industria de transport rutier de mărfuri este afectată serios de pandemia de Covid-19 și de Pachetul Mobilitate 1, UNTRR solicită cu acest prilej autorităților române să acorde o atenție sporită nevoilor industriei care nu a beneficiat de niciun stimulent sau ajutor financiar din partea statului, deşi generează un sfert din exportul total de servicii al României și reprezintă peste jumătate din soldul total al comerțului internațional cu servicii. Industria de transport rutier de mărfuri a înregistrat o cifră de afaceri de peste 11 miliarde de euro și angajează aproximativ 350.000 de oameni.

——***——

Sf.Mc.Hristofor a trăit în secolul al III-lea şi a suferit mucenicie în jurul anului 250, în timpul împăratului Deciu (249-251). 

Sfântul Hristofor a fost un om de statură înaltă şi cu o forţă neobişnuită. Era foarte frumos, dar dorind să evite ispita pentru el şi pentru alţii, L-a rugat pe Domnul să-i dea un chip neatrăgător, ceea ce s-a şi întâmplat. Înainte de botez, se numea Reprebus [reprobat], pentru aspectul său desfigurat. Chiar şi înainte de botez, Reprebus şi-a mărturisit credinţa în Hristos şi i-a certat pe cei care îi persecutau pe creştini. În consecinţă, un anume Bacchus l-a bătut, Sfântul îndurând cu smerenie.

Odată, Hristofor promisese să slujească celui mai mare rege din lume, aşa că se oferise mai întâi să slujească regelui local. Văzând că regele se temea de cel rău, Hristofor se gândea să îl părăsească, pentru a sluji celui rău de care regele se temea. Dar cel rău se temea de Hristos, iar Hristofor a pornit în căutarea Lui. Sfântul Vavila al Antiohiei i-a spus că cel mai bine Îl poate sluji pe Hristos făcând bine acolo unde era chemat să facă ceea ce ştia el mai bine. Prin urmare, a devenit hamal, traversând oamenii pe umerii săi peste un râu.

Într-o noapte furtunoasă, Hristofor purta pe umeri  un copil care insista să fie dus în acel moment. Cu fiecare pas pe care îl făcea Hristofor, Pruncul părea să devină mai greu. La jumătatea pârâului, Hristofor a simţit că va râmâne fără putere şi că el şi Copilul se vor îneca în râu. Când au ajuns de cealaltă parte, Copilul i-a explicat că purta toate păcatele lumii pe umeri. Apoi i-a poruncit lui Hristofor să-şi înfigă toiagul în pământ. În timp ce făcea acest lucru, toiagul a devenit un copac uriaş. Apoi l-a recunoscut pe Hristos, Regele Căruia făgăduise să-I slujească.

Prin minunile sale, Sf.Mc.Hristofor a convertit până la 50.000 de păgâni la Hristos. Sfintele moaşte ale Sfântului Hristofor au fost mutate, mai târziu, la Toledo (Spania) şi, ulterior, la Abatia Saint Denis din Franţa.

Sfântul este venerat în întreaga lume, dar în mod special în Italia, unde oamenii se roagă la el în vreme de molimă. În Grecia, multe biserici au la închinare icoana Sfântului Hristofor, la intrare, astfel încât oamenii să o poată vedea când intră şi ies din sfântul lăcaş. Există o zicală în greacă, ce spune: „Când îl vezi pe Hristofor, mergi în siguranţă”. Aceasta reflectă convingerea că oricine priveşte icoana Sfântului Hristofor nu va avea parte de moarte năpraznică sau accidentală în acea zi.

Numele Hristofor înseamnă „Purtător de Hristos”. Numele poate face referire la faptul că Sfântul L-a purtat pe Mântuitor peste râu, dar şi la faptul că L-a purtat pe Hristos în sine.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare