Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) urmãrește cu îngrijorare evoluția conflictului din Ucraina și exprimã sprijinul industriei transporturilor rutiere din România pentru asistența umanitarã de urgențã în Ucraina. În acest context, UNTRR a solicitat MAE, MAI și Ambasadei Ucrainei în România sã intervinã la autoritãțile ucrainene pentru a permite accesul în zona punctelor de trecere a frontierei pentru acțiuni umanitare destinate atât cetãțenilor/refugiaților ucraineni, cât și șoferilor profesioniști, care așteaptã la ieșirea din Ucraina.

Pe aceastã cale, dorim sã vã semnalãm faptul cã și șoferii profesioniști români care au fost surprinși de rãzboi pe teritoriul Ucrainei se confruntã în prezent cu probleme umanitare. În acest moment, încã sunt șoferi români cu camioane blocate în vãmile ucrainene localizate la frontierele Ucrainei cu România și Republica Moldova. Șoferii români nu mai au apã și alimente, întrucât Crucea Roșie sau alte instituții nu au posibilitatea de a ajunge la aceștia, ci din contrã sunt expuși unor infractori deghizați în oficiali care merg sã le cearã bani.

Vãmile aflate la frontierele României cu Ucraina sunt blocate cu refugiați cãrora autoritãțile vamale ucrainene le acordã prioritate. UNTRR înțelege preocuparea umanitarã, dar considerãm cã și șoferii români au nevoie de asistențã de urgențã pentru repatriere.

Având în vedere aceste circumstanțe neprevãzute, UNTRR solicitã autoritãților române sã intervinã de urgențã pe lângă autoritãțile vamale ucrainene pentru a facilita atât trecerea refugiaților ucraineni, cât și a transportatorilor rutieri români, fãrã blocaje și fãrã plata unor “atenții” de 300-500 Euro.

O altã problemã îngrijorãtoare semnalatã de transportatorii români este legatã de confiscarea de cãtre autoritãțile ucrainene a mãrfurilor plãtite de clienți europeni exportatorilor din Rusia și care sunt transportate de firme din România sau refuzul autoritãților vamale ucrainene de a îndeplini formalitãțile vamale necesare în vederea fluidizãrii fluxului operațional.

UNTRR semnaleazã incertitudinea generatã de practica autoritãților ucrainene de a confisca mãrfurile transportate de firmele românești care au fost preluate din Federația Rusã – chiar dacã mãrfurile au fost încãrcate din Rusia înainte de 24 februarie a.c. și au fost complet plãtite de clienții UE înainte de încãrcare.

Prin confiscarea acestor mãrfuri, autoritãțile ucrainene penalizeazã numai operatorii de transport și clienții din România și alte țãri europene care sprijinã Ucraina cu preluare refugiați și ajutoare umanitare, fãrã a penaliza de fapt firmele exportatoare din Rusia, care și-au încasat banii pe mãrfuri.

UNTRR solicitã Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Ambasadei Ucrainei în România sã intervinã de urgențã la autoritãțile vamale ucrainene și sã le solicite acordarea de sprijin reciproc, fãrã a penaliza țãri care nu au nicio vinã.

Totodatã, UNTRR a solicitat premierului României ca Guvernul sã acorde compensãri pentru pierderile suferite de transportatorii rutieri români prinși în evenimentele din Ucraina, precum și mãsuri de susținere a eforturilor industriei transporturilor rutiere implicate în acțiunile de ajutor umanitar pentru Ucraina și refugiații de rãzboi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare