Economia franceză a cunoscut o încetinire a inflației în iunie 2023, arată o analiză Upply. Prețurile de consum au crescut cu 4,5% față de anul trecut, după ce au ajuns la +5,1% în mai și +5,9% în aprilie. Aceasta este a treia lună consecutivă de scădere și, pentru prima dată din aprilie 2022, inflația este din nou sub 5%. Prețurile au crescut cu 0,2% în iunie, faţă de luna anterioară, după ce au scăzut cu 0,1% în mai. Pe de altă parte, se spune că prețurile alimentelor, excluzând produsele proaspete, au înregistrat a treia lună consecutivă de scădere.

Deși scăderea prețurilor de consum este o veste bună pentru gospodării, este și un semn al încetinirii economice post-Covid. „Indicele compozit Flash PMI HCOB al activității globale în Franța a scăzut la 47,3 în iunie (51,2 în mai), un minim din ultimele 28 de luni”, subliniază S&P Global. În plus, INSEE estimează că creșterea economică din Franţa se va opri, scăzând de la +2,5% în 2022 la +0,6% în 2023. Consumul gospodăriilor este în scădere, iar investițiile în afaceri și guvernamentale sunt la jumătate. Prin urmare, este un pariu sigur că volumele de transport nu vor crește în a doua jumătate a anului.

În aceste condiții, prețurile transportului rutier în Franța au scăzut cu 0,4% față de luna trecută. De câteva luni, prețurile se mișcă într-un interval cuprins între -1% și +1%, departe de diferențele de peste 2% din 2022, cauzate de variațiile preţului motorinei. Acest lucru sugerează o probabilă stabilizare a prețurilor.

De la an la an, prețurile transporturilor au înregistrat în iunie o contracţie de 1,6%, în timp ce indicele CNR LD EA a scăzut în paralel cu 7,8%, mai precizează Upply.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut