Companiile industriale sunt într-o cursă pentru spațiu, deoarece Regatul Unit se confruntă cu cel mai scăzut nivel de disponibilitate înregistrat vreodată, potrivit unui studiu Colliers, cu doar 5,5 milioane m2 liberi, din cauza cererii de unități logistice care continuă să fie determinată de schimbarea structurală a consumatorilor şi a tipului de cheltuieli.

Colliers afirmă că absorbția în 2021 pentru depozitele de distribuție mai mari de 30.000 m2 a atins 15,5 milioane m2, în creștere cu 3,6% față de 2020, ceea ce reprezintă un nou record pentru sector.

Studiul, citat de logisticsmanager.com, demonstrează că investitorii și dezvoltatorii răspund la această cerere cu 3,3 milioane m2 construiţi în mod speculativ şi finalizaţi în 2021 (echivalentul a 26 de Stadioane Wembley și cu 49% mai mult decât în 2020). Cu toate acestea, 75% din acest spațiu dezvoltat speculativ în 2021 fie a fost deja închiriat, fie este în ofertă. „Sectorul logisticii continuă să beneficieze de impulsul achiziţiilor online ale consumatorilor”, a comentat Andrea Ferranti, șeful departamentului de cercetare industrială și logistică al Colliers. „Nivelurile ridicate de activitate ocupațională și cererea de noi depozite – datorită extinderii neîntrerupte a lanțurilor de aprovizionare ale ocupanților pentru a ține pasul cu vânzările de comerț electronic și livrările online – vor rămâne ridicate pe tot parcursul lui 2022. Acest lucru va fi susținut de furnizarea de spațiu nou, cu ocupanți globali care lucrează și pentru reducerea amprentei lor de carbon.”

Cele mai recente cifre ONS arată că ponderea vânzărilor online din totalul vânzărilor cu amănuntul a crescut în UK la 30,1%, de la 21,6% în noiembrie 2019. Ca urmare, Colliers prezice o cotă anuală de comerț electronic de circa 29% pentru 2021, un potențial nou record. Cererea pentru noi depozite industriale va rămâne ridicată, iar chiriile vor continua să crească puternic pe tot parcursul lui 2022. Aceste majorări ale chiriilor vor continua să deranjeze ocupanții care doresc să-și sporească capacitatea în a ține pasul cu cererea tot mai mare de livrări rapide și la timp. „Comportamentul de cumpărare al consumatorilor s-a schimbat cu adevărat de-a lungul anilor. Chiriile vor crește cu siguranță, împinse de un dezechilibru favorabil dintre cerere și ofertă, scumpirea terenurilor și presiunile inflaționiste asupra costurilor de construcție. În consecință, dezvoltatorii și fondurile de investiţii vor fi reticente în a stabili în avans o chirie pentru preînchirierea proiectelor concepute special și a schemelor speculative. Sectorul chiar are nevoie de acest spațiu suplimentar pentru a funcționa corect și, având în vedere puterea cererii, credem că piața nu va fi supraaprovizionată în 2022”, a adăugat Len Rosso, șeful departamentului industrial și logistică al Colliers.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare