Uniunea Societăților de Expediții din România salută decizia Comisiei Europene de a nu prelungi valabilitatea Regulamentului de Exceptare pe Categorii de Consorții (CBER), care expiră în 25 aprilie 2024. CBER a fost înființat în 2009 și permite companiilor de transport maritim de linie cu o cotă de piață combinată sub 30% să coopereze și să ofere servicii de transport în comun, prin „consorții”. De asemenea, acest acord include operarea sau utilizarea în comun a terminalelor portuare și alte activități auxiliare.

Este evident că societățile de expediții de marfă nu operează în condiții egale în cadrul CBER, care, pe lângă cele amintite mai sus, oferă armatorilor posibilitatea de a partaja o gamă largă de informații, unele chiar sensibile din punct de vedere comercial, precizează USER într-un comunicat de presă.

Având în vedere importanța CBER și riscurile prezentate pentru condițiile de concurență pe piață, în iulie 2022, FIATA, împreună cu nouă organizații comerciale – CLECAT, FEPORT, GSF, ESC, EBU, ETA, UIRR, IAM, FIDI – au făcut o solicitare comună la CE pentru revizuirea Regulamentului de Exceptare pe Categorii a Consorțiilor de transport maritim de linie. Ulterior, Comisia a notificat că revizuirea a început la 9 august 2022. Conform UE, această inițiativă și-a propus să evalueze modul în care a funcționat CBER de la ultima extindere în 2020.

USER s-a raliat demersurilor FIATA și a celorlalți actori ai lanțului de aprovizionare și, în 23 martie 2023, a adresat o solicitare către CE – Adina Vălean, Comisar European pentru transporturi – de a lua în considerare ca, din 25 aprilie 2024, CBER să nu mai fie prelungit.

În 12 mai 2023, Comisia Europeană a transmis răspunsul său la solicitarea USER, mulțumind pentru scrisoarea care conturează o imagine clară a poziției USER privind revizuirea CBER și strategiile de integrare verticală a companiilor maritime de linie. De asemenea, CE a comunicat USER că intenționează să publice raportul de evaluare în T3 2023 și, cu această ocazie, să anunțe dacă CBER va expira sau va fi reînnoit.

În 10 octombrie 2023, CE a decis să nu extindă cadrul legal al UE care scutește consorțiile de transport maritim de linie de la normele UE antitrust. Comisia a concluzionat că CBER nu mai promovează concurența în sectorul transportului maritim și, prin urmare, îl va lăsa să expire la 25 aprilie 2024.

„Serviciile de transport maritim sunt cruciale pentru comerțul european și mondial. Acest sector cheie a suferit schimbări structurale semnificative, cum ar fi consolidarea transportatorilor, alianțele globale și integrarea verticală, rezultând noi condiții de piață, care au devenit evidente în timpul pandemiei. Evaluarea noastră a arătat că o exceptare pe categorii dedicată liniilor de transport maritim nu mai este adaptată la noile condiții de piață. Acesta este motivul pentru care am decis să nu extindem cadrul actual și să-l lăsăm să expire la 25 aprilie 2024”, a anunțat Comisarul Didier Reynders, responsabil cu politica de concurență.

Expirarea CBER nu înseamnă că o cooperare între liniile maritime devine ilegală în conformitate cu normele antitrust ale UE. În schimb, transportatorii care operează către sau dinspre UE, vor evalua compatibilitatea acordurilor lor de colaborare cu normele antitrust ale UE, pe baza orientărilor extinse furnizate în Horizontal Block Exemption Regulation and Specialization Block Exemption Regulation.

„Așadar, în viitor, orice eventual consorțiu va fi supus unei supravegheri consolidate pe baza normelor antitrust ale UE, care se aplică tuturor celorlalte sectoare economice. Acest lucru va permite Comisiei Europene să ia în considerare noua normalitate pe piață, ținând cont de integrarea verticală a anumitor transportatori și de eterogenitatea dimensiunilor altor părți interesate”, se mai precizează în comunicatul USER.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut