De la 1 iulie 2023, taxa de drum în Valonia (parte a statului federal Belgia) va deveni mai scumpă. Așa se întâmplă în fiecare an, dar de data aceasta se modifică și structura tarifelor, astfel încât combinațiile tractor/remorcă sunt în principal penalizate, în vreme ce sunt favorizate camioanele cele mai poluante.

Principala modificare este introducerea unei rate specifice pentru camioanele Euro 5 și Euro 6 (care au un aport de 10,4 și 86,2% la veniturile fiscale la nivel federal). În plus, pentru vehiculele sub 12 t, tariful va fi redus, precizează Transportmedia.be. De exemplu, un camion Euro 6 va plăti doar 0,052 euro/km în loc de 0,089 euro/km. Pentru vehiculele între 12 și 32 t, tarifele nu se modifică, dar vehiculele de peste 32 t plătesc un plus de 2,4 cenți/km. Valonia urmează exemplul celorlalte două regiuni doar cu o întârziere de șase luni.

Surprinzătoare este însă reducerea tarifelor pentru cele mai poluante vehicule, întrucât vehiculele sub Euro 3 de peste 32 t vor plăti doar 0,23 EUR/km în loc de 0,241 EUR/km. Desigur, ele reprezintă doar 2% din veniturile totale, dar hotărârea vine într-un moment în care camioanele mai puțin poluante ar trebui încurajate.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut