Doi expeditori de marfă din Polonia au dat în judecată Republica Federală Germania pentru calcularea taxei pentru camioane. Curtea Administrativă Superioară din Renania de Nord-Westfalia a decis acum că expeditorii polonezi au dreptate: colectarea taxei germane pentru camioane în 2010 și 2011 a încălcat parţial legislația UE.

Într-un exemplu de procedură pentru calcularea taxei pentru camioane, Curtea Administrativă Superioară Renania de Nord-Westfalia (OVG) din Münster a fost parțial de acord că doi expeditori polonezi au dreptate: colectarea taxei germane pentru camioane în 2010 și 2011 a încălcat legislația UE în unele cazuri. La calcularea tarifelor de taxare, costurile de capital ale proprietăților de autostradă au fost calculate incorect. Instanța nu a admis recurs.

Oficiul Federal pentru Transportul de Mărfuri (BAG) trebuie acum să ramburseze expeditorilor reclamanți suma totală de 565 de euro, plus dobânda. Câți expeditori de marfă ar putea beneficia de pe urma hotărârii a fost inițial neclar. Avocatul reclamantului a spus că decizia se va aplica pentru șapte cazuri suplimentare.

OVG s-a ocupat de proces încă din 2016. În cadrul procedurii din octombrie 2020, Curtea Europeană de Justiție a decis că nu ar trebui luate în considerare costurile pentru poliția rutieră la calcularea taxei pentru camioane. Republica Federală a schimbat apoi calculul și a rambursat reclamanților circa 424 de euro drept taxe. De atunci, BAG a primit zeci de mii de cereri de rambursare de la expeditori și companii de logistică. Până în iunie, autoritatea numărase puțin sub 36.000 de cereri. Nu se ştie însă numărul actual, subliniază verkehrsrundschau.de.

Potrivit actualei hotărâri, conform cerințelor așa-numitei directive UE privind costurile rutiere, taxele de trecere nu trebuie să depășească cheltuielile de infrastructură. Nu este compatibil cu aceasta dacă cheltuielile de capital ale proprietăților de autostradă sunt calculate cu valoarea lor actuală de înlocuire în loc de valoarea lor de achiziție.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut