2022 a fost un an tulbure, pe care utilizatorii de paleți şi-l vor aminti cu preţuri extrem de mari, provocate în principal de război. Apogeul a fost atins în primăvară, cu prețuri de peste 20 de euro/europalet, însă apoi au scăzut pas cu pas de la sfârșitul verii. Acum, preţurile manifestă un nivel ridicat de volatilitate, iar după cum relevă portalul german de achiziţii Pacurion, care analizează preţurile medii pentru europaleți noi și uzați pe baza ofertelor a peste 250 de producători, tendința continuă şi în 2023.

În timp ce utilizatorii au fost nevoiți să plătească în medie 15,95 euro pentru europaleți noi în octombrie 2022, în ianuarie 2023 prețul mediu a ajuns la 12,75 euro/unitate. Paleții uzați din clasa A au costat puțin sub 12,50 euro.

În ultimele săptămâni, însă, a fost observat un nivel ridicat de volatilitate a prețurilor, subliniază directorul general Pacurion, Dennis Maschmeyer. De exemplu, ofertele pentru europaleți noi au variat între 11,05 euro și 13,10 euro, iar europaleții din clasa C au variat între 8,25 EUR și 10,25 EUR, în funcție de regiune și cantitate. Reprezentantul Pacurion crede că a baza evoluţiei ar fi faptul că unii producători și dealeri și-au construit stocuri mari în decembrie și au vândut unele dintre ele sub nivelul pieței în ianuarie. Expertul presupune, de asemenea, că limita inferioară a intervalului de preț nu va mai fi depășită în următoarele săptămâni. „Combinația dintre costurile crescute ale energiei, costurile mari de transport și, de asemenea, costurile crescute cu personalul, nu mai lasă loc de manevră în jos”, spune Dennis Maschmeyer.

Preţurile paleţilor se bazează şi pe preţul lemnului. Recent, au avut loc scumpiri, dintre care unele au fost deja incluse de unele fabrici de cherestea și operațiuni forestiere. „Cu toate acestea, această ușoară creștere a prețurilor nu a fost încă absorbită de piață”, explică Maschmeyer. Utilizatorii se pot aștepta la următoarele prețuri medii în februarie: circa 11,70 euro pentru europaleții noi, 10,95 euro pentru europaleții uzați din clasa A și 9,95 euro pentru paleții din clasa B. De asemenea, în estimarea Pacurion, europaleții clasa C costă circa 9,25 EUR.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 2 – aprilie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare