Tarifele maritime spot în scădere pe ruta dintre Orientul Îndepărtat şi Coastele de Vest şi de Est ale SUA converg acum cu ratele istorice puternice pe termen lung, prezentând oportunități de afaceri atât pentru transportatori, cât și pentru expeditori.

Potrivit celor mai recente informații oferite de Xeneta, tarifele spot către Coasta de Est au scăzut cu peste 3.400 USD per TEU (-26,9%) în acest an, în timp ce cele din Orientul Îndepărtat spre Coasta de Vest au scăzut cu 3.200 USD (-33,1%). Ratele pe termen lung, pe de altă parte, au crescut vertiginos în 2022: +103,5% pentru tranzacțiile de pe Coasta de Est și +96,9% pentru Coasta de Vest.

Această evoluţie oferă „noi deschideri strategice” pentru transportatorii oceanici și clienții acestora, potrivit lui Peter Sand, analist șef, Xeneta. „Observăm un model similar pe mai multe coridoare comerciale globale cheie. Diferenţa dintre ratele pe termen lung și cele pe termen scurt este în scădere și, în unele cazuri, devine negativă. Acest lucru este de interes pentru ambele părți ale lanțului valoric de transport maritim. Transportatorii ar putea să-i ispitească pe cei care expediază volume mari din Orientul Îndepărtat către SUA să semneze contracte pe termen lung, în loc să joace pe piața spot. Pe de altă parte, scăderea prețului spot le oferă expeditorilor care doresc să îmbunătățească rezistența lanțului de aprovizionare oportunitatea de a găsi un echilibru mai bun între strategiile de rate pe termen lung și pe termen scurt.”

Ratele pe termen lung pentru tranzacții „se mișcă lateral”, în timp ce ratele spot continuă să scadă. Tarifele pe termen scurt pe rutele de pe Coasta de Vest sunt deja sub prețurile pe termen lung, iar asta probabil se va întâmpla mai târziu în august şi în comerțul Orientul Îndepărtat – Coasta de Est a SUA.

Deocamdată, începând cu 9 august, tarifele spot pentru Orientul Îndepărtat către Coasta de Vest a SUA sunt de 6.400 USD per TEU și 9.300 USD per TEU pentru Coasta de Est a SUA. În mod tradițional, costurile au fost „doar” cu 1.000 USD mai mari pentru transportul unui container de 40” din Orientul Îndepărtat către Coasta de Est a SUA decât spre vest.

Tarifele pe termen lung către Coasta de Est sunt, de asemenea, peste cele spre vest, cu 1.900 USD/TEU.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare