Evenimentul Zilele Porturilor Dunării 2023, organizat de Pro Dunărea pe baza Studiului Green Inland Ports, comandat de CE, şi proiectelor MultiRELOAD și SYNERGETICS, cu sprijinul Rețelei Porturilor Dunării, a constituit punctul focal pentru reprezentanții Parlamentului European, Comisiei Europene, comisiilor fluviale internaționale, autorităților portuare și diferitelor părți interesate din sectorul transportului pe căi navigabile interioare (IWT). Evenimentul, desfășurat pe 23 și 24 noiembrie la Viena, a oferit participanților o platformă unică pentru a explora instrumente și soluții inovatoare orientate spre atingerea obiectivelor ecologice, împărtășirea experiențelor, abordarea provocărilor comune și descoperirea celor mai recente evoluții din industrie. Cu accent pe European Green Deal, evenimentul și-a propus să faciliteze colaborarea între entitățile publice și private, încurajând schimbul de know-how și colectarea de feedback în urmărirea obiectivelor ambițioase în materie de climă consacrate în Pactul ecologic european.

Interlocutorii din Parlamentul European, Comisia Europeană și orașul Viena au subliniat rolul esențial al porturilor interioare atât în protecția climei, cât și în viabilitatea economică. Evenimentul a prezentat contribuția esențială a porturilor interioare la obiectivele Green Deal, evidențiind rolul lor de centre pentru mobilitatea durabilă, energia curată și dezvoltarea economiei circulare.

Comandat de Comisia Europeană să exploreze și să impulsioneze practici durabile în sectorul navigației interioare, Studiul Green Inland Ports marchează un pas esențial către o dezvoltare mai ecologică şi un viitor robust din punct de vedere economic pentru porturile interioare. “Suntem mândri că Ecorys și partenerii pot colabora cu sectorul navigației interioare la identificarea factorilor care afectează dezvoltarea durabilă a porturilor interioare și să propună soluții pentru implementarea obiectivelor ecologice, asociate cu dezvoltarea economică a porturilor interioare”, spune Geert Smit, de la Ecorys.

Studiul Green Inland Ports își propune să identifice factorii cheie care influențează dezvoltarea durabilă în porturile interioare, propunând soluții inovatoare care se aliniază atât cu obiectivele de mediu, cât și cu cele economice. Studiul urmează să joace un rol crucial în modelarea politicilor și strategiilor de îmbunătățire a durabilității navigației interioare, abordând nevoia tot mai mare de practici ecologice în industrie.

Prin reunirea unui public divers de clienți finali, inclusiv furnizori de servicii logistice, expeditori și proprietari de marfă, Forumul inaugural MultiRELOAD User Forum a servit ca o platformă dinamică pentru colaborare și feedback în industria IWT. „Credem în puterea colaborării și feedbackul utilizatorilor pentru a stimula inovația în sectorul IWT. Forumul MultiRELOAD exemplifică angajamentul nostru activ, permițându-ne să dezvoltăm soluții care nu numai că îndeplinesc, ci și depășesc așteptările industriei”, a declarat Jan-Christoph Maass, de la Duisburger Hafen AG, partenerul principal al MultiRELOAD.

Croaziera de networking pe Dunăre, organizată în urma Forumului MultiRELOAD, s-a dovedit un mare succes, servind drept punct culminant social al evenimentului.

În cea de-a doua zi, proiectul SYNERGETICS a subliniat că se concentrează pe accelerarea ecologizării transporturilor maritime interioare în întreaga Europă, oferind soluții pentru a facilita transformarea ecologică a navelor interioare și a navelor de coastă. „Misiunea noastră este clară: să oferim un catalog consistent de soluții de modernizare dezvoltate și gata de implementat. Scopul este de a facilita și accelera transformarea ecologică a navelor interioare și a navelor de coastă”, a spus Igor Bačkalov de la DST – Centrul de Dezvoltare pentru Tehnologia Navelor și Sistemele de Transport.

 

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut