Conform celui mai recent barometru al prețurilor de transport, publicat de Transport Intelligence și Upply, prețurile de transport între Regatul Unit și Europa continuă să crească pe măsură ce transportatorii iau în considerare costul formalităților vamale reinstituite între cele două piețe. Transportul din Europa în Regatul Unit este mult mai puțin afectat.

Într-un an, prețurile medii de transport între Marea Britanie și Europa au crescut cu 16,8%. După o creștere spectaculoasă în primul trimestru, prețurile au continuat să se majoreze şi în al doilea trimestru. În cealaltă direcție, evoluția este mult mai puțin spectaculoasă: +2% într-un an și +0,8% în ultimul trimestru. Diferența se explică prin faptul că Regatul Unit continuă să amâne o serie întreagă de controale ale importurilor, chiar dacă au fost introduse aceste controale la export. Este adevărat şi că fluxurile dintre cele două piețe sunt deosebit de dezechilibrate, ceea ce duce la o diferență de 30% a prețurilor medii pe kilometru între exporturile europene (în medie 1,95 EUR/km) și exporturile britanice (1,57 EUR/km). Un alt factor special este deficitul de șoferi, care este deosebit de acut în Regatul Unit, deoarece companiile locale nu mai sunt în măsură să recruteze șoferi europeni și câteva mii de șoferi au părăsit profesia de la începutul pandemiei.

În general, tarifele de transport s-au comportat relativ logic în raport cu redresarea economică din Europa, în creștere cu 0,4% față de trimestrul precedent și cu 3,2% față de anul trecut.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut