Criza britanică generată de lipsa șoferilor nu arată semne de revenire, motiv pentru care guvernul caută noi soluții pentru aprovizionarea cu bunuri în apropierea sărbătorilor de iarnă. Din primele informații, se pare că recrutarea temporară a șoferilor străini cu viză valabilă până în martie nu are succes, întrucât până acum au fost acordate doar douăzeci de vize. Așadar, Londra încearcă un alt mod: să slăbească, evident temporar, limitele cabotajului rutier, permițându-le transportatorilor străini să facă mai multe călătorii pe teritoriul britanic.

De la ieșirea din UE, Marea Britanie a schimbat regulile de cabotaj, astfel că transportatorii comunitari pot efectua două transporturi naționale după intrarea în țară pentru un transport internațional (comparativ cu cele trei călătorii permise în Uniune). Dar această restricție a descurajat mulți transportatori comunitari să meargă în Marea Britanie, considerând acest serviciu incomod din punct de vedere economic, mai ales că adesea nu există încărcături de retur.

Astfel, Marea Britanie a descoperit că nu este suficient nici pentru transportul rutier intern, nici internațional. Anunțul unei deschideri mai mari la cabotaj a venit de la ministrul transporturilor, Grant Shapps, într-un tweet postat pe 14 octombrie: „Am planificat să extindem temporar drepturile de cabotaj în Marea Britanie, pentru a le permite transportatorilor străini să efectueze călătorii nelimitate pentru două săptămâni. Acest lucru înseamnă încă o mie de livrări și se adaugă celor 24 de măsuri pe care le-am luat deja pentru a aborda lipsa globală de șoferi.”

Această măsură ar fi valabilă timp de șase luni și ar putea implica și transportatori din afara UE. Primii interesați par să fie transportatorii olandezi, datorită apropierii lor de Marea Britanie. La sfârșitul lunii septembrie, treizeci de companii de transport din Olanda i-au scris premierului britanic, Boris Johnson, tocmai pentru a-i cere o relaxare a regulilor privind cabotajul.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut