Potrivit Observatorului Sectorial Informa DBK, unsprezece sectoare ale economiei spaniole sunt impactate puternic din cauza creșterii costurilor pe care le suferă, potrivit studiului „Impactul inflației costurilor în sectoarele economiei spaniole”. Printre sectoarele afectate de creșterea inflației se numără, pe lângă transporturi, minerit, lemn și hârtie, chimie, metalurgie, construcții și materiale plastice.

Pentru elaborarea acestui raport au fost analizate 600 de activități economice diferite, care au fost grupate în 42 de sectoare mari, împărțite în funcție de tipul de impact: puternic (11), semnificativ (19) și moderat (12). Potrivit lui Juan Ortín, directorul Observatorului Sectorial Informa DBK, „tensiunea din prețurile energiei și materiilor prime deja remarcată în 2021 și care s-a intensificat din februarie 2022 din cauza războiului din Ucraina, penalizează rezultatele a numeroase sectoare de activitate”.

Între ianuarie și aprilie 2022, prețurile gazelor au înregistrat o creștere anuală de 341%, prețul barilului de țiței Brent a crescut cu 64%, energia electrică are un plus de 340% și prețurile unor cereale, cum ar fi grâul dur și orzul, de 85%, respectiv 70%. Aceste creșteri trebuie adăugate majorărilor din 2021, subliniază Transporte Profesional.

Între cele 11 sectoare cu impact puternic al inflației, cele mai afectate sunt mineritul, metalurgia, industria lemnului și hârtiei, chimicalele sau fabricarea produselor din cauciuc și plastic, care se confruntă cu o presiune puternică asupra marjelor din cauza proceselor de producție consumatoare de energie.

Prețurile ridicate ale energiei afectează și sectorul produselor minerale nemetalice, în special producția de sticlă, produse ceramice, țiglă, corpuri sanitare, ciment, var și ipsos. Toți sunt furnizori pentru construcții care, pe lângă costul în creștere al materialelor, se confruntă şi cu dificultatea angajării forței calificate de muncă. Tot această lipsă de forță de muncă, împreună cu costul mai mare al combustibilului, penalizează și transportul de mărfuri și de pasageri.

Alte 19 sectoare se confruntă cu un impact semnificativ. Combustibilii mai scumpi și creșterea prețurilor unor inputuri, cum ar fi îngrășămintele, afectează sectorul agricol. Și industria alimentară suferă, de asemenea, un efect negativ asupra marjelor, deoarece cumpără materii prime mai scumpe. Producția auto se confruntă cu probleme de aprovizionare cu anumite componente, deoarece Rusia și Ucraina sunt două țări cu activități importante în producția de oțel și alte metale.

Sectoarele cu cel mai mic impact al creșterii costurilor sunt, în cea mai mare parte, cele cu expunere redusă la creșterea prețurilor energiei și a altor consumuri intermediare. Acestea sunt activități de servicii precum reparații, IT și comunicații, alimentare cu apă și tratare a apelor uzate, activități financiare și de asigurări, imobiliare, științifice și tehnice, administrative și auxiliare, medicale și sociale, artistice, recreative și de divertisment și educaţie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut