Industria alimentară din Spania a fost testată de pandemie, dar s-a dovedit mai rezistentă decât alte industrii. Sectorul Food&Beverages din Spania este încă reprezentat de peste 30.000 de companii și 431.800 de lucrători direcți, potrivit datelor publicate de FIAB. Cu toate acestea, experții din industrie susțin că 2020 poate reprezenta sfârșitul unui ciclu de șase ani de creștere continuă privind producția, ponderea valorii adăugate sau crearea de locuri de muncă.

Chiar și așa, datele plasează produsele alimentare și băuturile ca fiind sectorul industrial care a rezistat cel mai bine amenințării pandemiei, cu o scădere mai mică decât cea a industriei prelucrătoare și a economiei în ansamblu. „Companiile de produse alimentare și băuturi consolidează bazele unei industrii solide și stabile de ani de zile. Acest efort i-a permis sectorului să reziste mai bine la impactul puternic al pandemiei și să fie în poziția, prin colaborarea public-privată, de a conduce schimbarea şi redresarea economică și socială a Spaniei“, afirmă directorul general al FIAB, Mauricio García de Quevedo, citat de revista Retail Actual.

Ca urmare a măsurilor de izolare, producția reală a sectorului a totalizat 129.854 de milioane de euro (-5,3% față de 2019). În conformitate cu producția, valoarea adăugată brută (VAB) a înregistrat, de asemenea, o scădere la 24,5 miliarde de euro (-8,37%). Ponderea VAB din alimente și băuturi în economia totală a rămas la aproximativ 2,4% și la 14,75% din totalul industriei, ceea ce subliniază natura strategică a alimentelor și a băuturilor. O parte majoră a acestei scăderi a fost cauzată de restricțiile impuse în zonele de servicii alimentare și de ospitalitate. Cu toate acestea, consumul gospodăriilor a înregistrat o revenire de 16,15% și a ajuns la 71,3 miliarde de euro între ianuarie și noiembrie. Măsurile de izolare au ridicat cheltuielile medii pe cap de locuitor la aproape 1.610 euro, un comportament care reprezintă o creștere de 19% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cererea din China sprijină industria cărnii spaniole

Exporturile din industria cărnii spaniole în 2020 au atins 33,9 miliarde de euro, în creștere cu 4,4% față de anul precedent. Deși este demonstrată puterea sectorului spaniol în străinătate, această creștere este susținută de cererea chineză de produse din carne.

Ca urmare a pandemiei, balanța comercială a industriei alimentare și a băuturilor a fost de 12,6 miliarde de euro, o creștere considerabilă determinată de o scădere a importurilor. În plus, baza companiilor exportatoare a crescut cu 1,3%. 

Între piețe, UE continuă să fie principala destinație, absorbind 54,9% din exporturile spaniole de alimente și băuturi. Clasamentul este condus de Franța (4,9 miliarde de euro), urmată de Portugalia (3,4 miliarde de euro), Italia (3,4 miliarde de euro) și Germania (1,8 miliarde de euro). În afara UE, merită subliniată performanța Chinei (3,7 miliarde de euro), care, în clasamentul general, se situează ca al doilea partener comercial datorită creșterii cererii de produse din carne, Regatul Unit (2,1 miliarde de euro) și Statele Unite (1,8 miliarde de euro).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut