După 17 luni de aşteptare, Italia a reînnoit Acordul colectiv pentru transport și logistică. Acesta a fost semnat de 24 de asociații patronale din sector (federații aparținând Confetra, Anita, Conftrasporto, Fedit și altele) și de sindicatele Filt Cgil, Fit Cisl și Uilt Uil. Semnatarii au convenit asupra părții economice a acordului, deosebit de urgentă în contextul pandemic în curs. Pe de altă parte, discuția privind aspectele de reglementare a fost amânată pentru o etapă ulterioară.

Reînnoirea, care implică aproape un milion de angajați (transportatori, șoferi și chiar rideri), le aduce lucrătorilor o sumă medie de 104 euro pe lună pe durata noului contract de 4 ani şi trei luni, valabil până la 31 martie 2024. La această sumă se adaugă o primă „unică” de 230 de euro pentru perioada de așteptare contractuală. Din cei 104 euro, 100 de euro se adaugă la salariu, chiar dacă vor ajunge în fișa de plată în cinci tranșe, iar 4 euro sunt alocați către asistența medicală suplimentară Sanilog (2,5 euro) și pentru fondul care garantează serviciile organismului bilateral, Ebilog (1,5 euro). Taxa unică de 230 EUR, pe de altă parte, va fi acordată în trei tranșe.

Semnarea acordului de toate cele 24 de asociații patronale constituie o premieră absolută, un rezultat pe care sindicatele îl consideră foarte important, mai ales în perioada extrem de dificilă a pandemiei, obținut și grație grevei din 29 și 30 martie. Potrivit lui Salvatore Pellecchia, secretar general al Fit-Cisl, reînnoirea aduce „o recunoaștere concretă a activității de transport de marfă care nu s-a oprit în perioadele de restricţii”. Pentru președintele Confetra, Guido Nicolini, „acest acord demonstrează sentimentul de responsabilitate al tuturor părților implicate, angajatori și sindicate, care într-un moment dificil au reușit să găsească o sinteză echilibrată între așteptările corecte ale lucrătorilor și dificultățile companiilor“.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut