Organizația producătorilor auto ACEA a cerut autorităților UE să introducă cât mai curând posibil o nouă taxă pentru industria transporturilor, percepută pentru emisiile de CO2.

O astfel de măsură ar convinge transportatorii să treacă mai repede la camioanele electrice. Organizația mai propune ca fondurile încasate din noua taxă să fie virate către bugetul care sprijină financiar transportatorii în fața transformării energetice. Acest lucru ar putea duce la subvenții pentru achiziționarea de vehicule electrice sau pe hidrogen, de exemplu.

Însă consumul de motorină și emisiile de CO2 sunt valori care merg mereu mână în mână. Cu alte cuvinte, cantitatea de CO2 emisă depinde și de cantitatea de combustibil achiziționată și consumată. Iar de mai mulți ani există deja o taxă pe combustibil, percepută pentru simpla achiziție de motorină. Deci, industria plătește deja impozit pe cantitatea de combustibil achiziționat, iar acum se dorește încă o taxă pe cantitatea de combustibil ars.

Deși poate părea absurdă o astfel de solicitare, ea este cât se poate de serioasă, deoarece săptămâna viitoare Comisia Europeană pentru Protecția Mediului va vota noi reglementări privind emisiile de CO2. Introducerea unei noi taxe poate deveni una dintre aceste noi reglementări, impunând o povară suplimentară pentru transportatori în următorii ani.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare