Ancheta lansată în 2018 de poliția din regiunea daneză Jutland împotriva companiei de transport rutier Kurt Beier Transport s-a încheiat în instanța de judecată Sønderborg pe 10 mai, odată cu începerea procesului împotriva a patru dintre executivii săi, inclusiv proprietarul, acuzat de exploatarea șoferilor, în special a celor filipinezi şi sri lankezi. Acuzația formală este de cămătărie agravată, care în Danemarca poate conduce la pedepse de până la șase ani de închisoare. După încheierea anchetei, magistrații au stabilit în octombrie 2020 rechizitoriul pentru douăzeci și șase de cazuri de exploatare. Șoferii implicați lucrează acum pentru alte companii sau s-au întors în țara lor de origine, dar unii au anunțat deja un proces de despăgubire, care va fi adăugat la legea penală în curs de desfășurare.

Potrivit rechizitoriului, care se bazează pe mărturiile șoferilor, muncitorii imigranți trebuiau să lucreze ca şoferi pe camioane pentru salarii de 15-20 de coroane pe oră (aproximativ 2-2,7 euro/h). Potrivit rechizitoriului, acest lucru înseamnă că șoferii au fost plătiți cu minimum 6.000 de euro mai puțin decât se stipulase în contract, reducând costurile cu cel puțin 4 milioane DKK (aproximativ 538.000 de euro). În plus, compania îi cazase în containere sau remorci umede, insalubre. 

Ancheta a fost demarată după o plângere a sindicatului danez Fagbladet 3F privind condițiile de viață a 200 de șoferi din tabăra Padborg, lângă granița cu Germania. Verdictul este așteptat în 25 august.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare