Sancțiunile împotriva Rusiei vor răni cu siguranță Olanda, chiar dacă statisticile economice ar putea sugera altceva. Date fiind investițiile străine directe care merg în Rusia, Olanda se remarcă de departe ca fiind între cele mai expuse dintre economiile FMI. Însă astfel de date pot fi şi distorsionate de factori precum exacerbarea rolului Rotterdamului ca principal hub pentru comerțul european.

Analiştii spun că afacerile portuare şi agricultura sunt sectoarele olandeze cele mai vulnerabile la criză. Acest lucru reflectă poziția sa ca punct de creștere globală, împreună cu clasarea sa ca a cincea cea mai mare economie a regiunii euro.

Portul Rotterdam ar putea fi lovit puternic, deoarece reprezintă o mulțime de reexportări. Un total de 62 de milioane de tone de mărfuri manipulate la Rotterdam – 15% din volumul total – este legat de Rusia. Din numărul total de containere care trec, 10% sunt legate de Rusia, care exportă oțel, cupru, aluminiu și nichel prin acel hub, notează BNN Bloomberg. Sancțiunile împotriva Rusiei vor duce la blocaje și vor afecta comerțul anual de produse și bunuri, evaluat la aproximativ 30 de miliarde de euro.

Şi industria agricolă se confruntă cu provocări asociate, potrivit economiștilor Rabobank și ABN Amro. Produse precum florile, legumele sau fructele sunt afectate prin două canale: sunt exportate către Rusia și sunt consumatoare de energie. Un producător de hrană pentru animale cu sediul în Olanda a început să tragă semnale de alarmă chiar de când a început invazia rusă. „Ne așteptăm ca prețurile materiilor prime și energiei să rămână ridicate, având în vedere situația politică îngrijorătoare”, a scris CEO-ul Yoram Knoop în raportul anual. „Așadar, ne așteptăm la o presiune continuă asupra marjei și costurilor pe parcursul lui 2022.”

În general, impactul comercial direct al sancțiunilor rusești va fi probabil limitat, deoarece exporturile către Rusia reprezintă 1,1% din vânzările în străinătate ale Olandei.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut