Sindicatele producătorilor de băuturi și produse alimentare au cerut primului ministru al Federației Ruse, Mihail Mișustin, să nu impună restricții la intrarea camioanelor în Rusia. Acestea își motivează cererea prin faptul că o transbordare suplimentară a produselor ar putea pune în pericol siguranța alimentară a populației.

Autorii documentului precizează în adresă că guvernul Federației Ruse, în planul de acțiuni prioritare pentru asigurarea dezvoltării economiei ruse în fața presiunii sancțiunilor externe, sunt prevăzute o serie de măsuri care vizează sprijinirea importurilor. Aici sunt incluse priorități în vămuirea bunurilor de larg consum, inclusiv alimente și medicamente, echipamente, componente și piese de schimb, la punctele de control, simplificarea procedurii și reducerea timpului pentru controlul de stat la punctele de control peste granița de stat a Rusiei. „Ministerul Transporturilor al Federației Ruse ia în considerare din nou problema restricționării circulației vehiculelor de marfă înmatriculate în CEE pe teritoriul Federației Ruse, prin analogie cu mecanismul prevăzut în Belarus, care impune necesitatea transbordării mărfurilor în locuri special desemnate”, se arată în scrisoare. Introducerea unor astfel de restricții în Rusia contrazice logica planului, se mai arată în adresă, respectiv de accelerare și simplificare a procedurii de mutare a mărfurilor, materiilor prime și materialelor peste granița de stat a țării. „În contextul reducerii actuale a rutelor logistice, transportul rutier rămâne practic singura modalitate viabilă din punct de vedere economic de a furniza pieței interne produse și mărfuri critice, componente, materii prime și echipamente, iar orice restricții pe această cale sunt pline de consecințe negative pentru piața rusă a produselor alimentare și agricole”.

În încheiere, sindicatele solicită „instrucțiuni de sistematizare a lucrărilor de sprijinire a importurilor și de asigurare a trecerii nestingherite a mărfurilor pe teritoriul Federației Ruse, precum și, în cooperare cu guvernul Republicii Belarus, pentru a asigura posibilitatea unui tranzit nestingherit de mărfuri prin Belarus pentru a asigura securitatea alimentară și economică a Federației Ruse”.
Documentul este semnat de conducerea Soyuznapitka, Soyuzmoloko, Uniunea Peștelui, Asociația Întreprinderilor din industria de cofetărie Askond, Asociația Rusbrand, Uniunea Națională a Panificației, Asociația Producătorilor de Bere, Asociația Producătorilor și Furnizorilor de Produse Alimentare Rusprodsoyuz, Uniunea Producătorilor de Ingrediente Alimentare (SPPI). Reprezentanții Ministerului Transporturilor au refuzat să comenteze.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 3 – iulie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare