Atractivitatea UE ca locație de afaceri a scăzut în ultimii cinci ani, așa cum au declarat mai mult de jumătate dintre companiile interogate în barometrul afacerilor IHK din martie 2024. Ceea ce înseamnă, potrivit DIHK (Asociația Camerelor Germane de Comerț și Industrie), că UE s-a îndepărtat și mai mult de obiectivul strategiei pentru IMM-uri de a „face din Europa cea mai atractivă locație pentru înființarea de întreprinderi mici și apoi să le permită să se dezvolte și să se extindă pe piața internă”. Iar inițiativele, precum cea de reducere a birocrației – nu au fost la nivelul anunțurilor și așteptărilor companiilor, precizează DIHK.

Deși Comisia UE a prezentat în septembrie 2023 pachetul de ajutor pentru IMM-uri, dintre cele 19 măsuri propuse, doar câteva aduc efectiv o ușurare concretă. DIHK precizează că sprijinul real pentru companiile mici și mijlocii din Europa ar fi mai presus de toate o ușurare rapidă și eficientă, iar „companiile nu au observat nimic din toate acestea până acum”. Iar evaluarea intermediară realizată de Comisie a pachetului de ajutor pentru IMM din februarie 2024 arată că majoritatea măsurilor nu vor fi abordate până în acest an.

În acest context, organizația DIHK a prezentat 50 de sugestii pentru reducerea și evitarea birocrației la nivelul UE. Aceasta consideră că ar trebui să se acorde mult mai multă atenție implementării practice pentru IMM decât în trecut, iar Comisia ar trebui să numească imediat reprezentantul IMM-urilor anunțat în 2019. „Indispensabil pentru o politică credibilă a UE pentru IMM este, prin urmare, implementarea consecventă a evaluărilor de impact și testul IMM-urilor pentru legile care le afectează”, scrie DIHK în concluzie.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 5 – ianuarie 2024)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare

Sari la conținut