Spania a devenit primul stat membru al UE care le-a spus companiilor de tip platformă că persoanele care livrează produse alimentare trebuie să fie recunoscuți ca lucrători și să aibă în mod automat drepturi precum contribuțiile la securitatea socială.

Legea, negociată de către afiliații CES din Spania, acoperă următorii giganți ai livrării de alimente: Deliveroo, Glovo, Stuart, Amazon și UberEats. Alte companii de platformă vor trebui, de asemenea, să informeze sindicatele despre modul în care algoritmii lor afectează condițiile de muncă.

Hotărârea vine la câteva săptămâni după ce Deliveroo a fost obligat să plătească 1,3 milioane de euro în contribuții sociale în urma unei hotărâri a Curții din Barcelona care a stabilit că 748 de livratori Deliveroo sunt lucrători independenți falși. „Companiile cu platforme de livrare au obținut profituri uriașe prin falsificarea activității independente. Legea spaniolă este începutul sfârșitului pentru munca independentă falsă în toată Europa. Acesta stabilește standardul pentru viitoarea acțiune a UE cu privire la companiile de tip platforme“, a declarat secretarul confederal al CES, Ludovic Voet.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare