Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Economice, Industriei și Comerțului din Regiunea Kaliningrad a fost publicată lista produselor care sunt supuse sancțiunilor UE și, deci, au interzis să tranziteze prin Lituania. Pe listă se află circa 1.500 de articole. Potrivit autorităților din Kaliningrad, acestea reprezintă cel puțin 30% din volumul total de mărfuri livrate în regiune din Rusia.

Din 18 iunie, tranzitul între regiunea Kaliningrad și cea mai mare parte a Rusiei prin Lituania a fost parțial blocat, iar interdicția se aplică atât transportului feroviar, cât și celui rutier.

Produsele interzise acum să treacă prin Lituania sunt, în general, cele care și înainte erau limitate în transportul dintre Rusia și UE, respectiv materiale de construcții (metalice, ciment, lemn, produse din sticlă etc.), unele tipuri de echipamente industriale, anvelope și piese de schimb auto, articole de îmbrăcăminte, pietre prețioase, instrumente muzicale, electrocasnice, veselă, covoare, țesături și produse textile, cosmetice etc..

Singura cale rămasă pentru transportul lor este pe mare, iar pentru a asigura capacitatea necesară a fost introdusă o a cincea navă suplimentară care va livra mărfuri între regiunile Leningrad și Kaliningrad. În plus, pentru a reduce supraaglomerarea liniei de feribot, produsele care nu sunt sub acest regim de sancțiuni, vor fi redirecționate complet către transport terestru, în principal către calea ferată.

În același timp, au loc și consultări ale autorităților din Lituania cu Comisia Europeană referitoare la restricțiile de tranzit din regiunea Kaliningrad. „CE lucrează la o clarificare privind aplicarea pachetelor de sancțiuni. S-a decis să se sprijine eforturile guvernului lituanian de a-și armoniza în continuare măsurile cu UE și s-a ajuns la un acord unanim cu privire la principiile de bază și la prevederile cheie pe care ar trebui să le urmeze Lituania”, a declarat Kestutis Budrys, consilier al președintelui Lituaniei, citat de portalul Delphi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare