În urma unei anchete efectuate de Comisia Federală Maritimă (FMC) asupra presupusului comportament anticoncurențial al celor trei alianțe ale transportatorilor oceanici, departamentul de Justiție al SUA și Comisia Federală Maritimă (FMC) au semnat un acord care să ajute la îmbunătățirea concurenței în transportul maritim.

Acordul urmează și ordinului anunțat de președintele Joe Biden, ce are ca scop „combaterea concentrării excesive a industriei, a abuzurilor de putere pe piață și a efectelor nocive ale monopolului și monopsonului (un singur cumpărător)“ prin aplicarea sporită a antitrustului, elaborarea normelor și cooperarea în cadrul administrației. „Acordul pe care l-am anunțat astăzi arată cum departamentul și alte agenții se mișcă rapid pentru a pune în aplicare ordinul președintelui în materie de concurență. Colaborarea dintre Divizia Antitrust și FMC este importantă pentru a asigura o concurență sănătoasă în industria maritimă“, a declarat procurorul general adjunct Richard A. Powers, care conduce divizia antitrust.

Potrivit lui Daniel Maffei, președintele FMC, măsura „suplimentează și întărește capacitatea instituției de a detecta, aborda și urmări“ încălcările legii sau comportamentul anticoncurențial de către cei pe care îi reglementăm“. Cele două agenții vor promova condițiile de concurență din industria de transport maritim de nave maritime internaționale din SUA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Justiției a declarat că unele alianțe de transport sunt acoperite de FMC și sunt „imune“ față de legile antitrust „chiar dacă noi, în divizia antitrust, avem încă jurisdicție asupra fuziunilor dintre transportatorii oceanici“. Această imunitate a fost în vigoare încă din 1916 ca o scutire „într-o formă sau alta, de la legile antitrust pentru ca transportatorii oceanici să se angajeze în discuții privind tarifele și acordurile de stabilire a prețurilor“, arată documentele DJ.

Scutirea intră sub jurisdicția FMC, dar comportamentul care nu îndeplinește cerințele legale pentru scutirea antitrust se supune legilor antitrust naționale – domeniul DJ. „Pentru că există această linie fină de fiecare parte a jurisdicțiilor noastre, cred că este cu adevărat pozitiv pentru noi să putem încerca să dezvoltăm o relație de lucru mai bună“, a spus purtătorul de cuvânt.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Alexandru Catană: Quehenberger Logistics îşi consolidează poziţia de top din România
Dacă începutul pandemiei a adus Quehenberger Logistics în situaţia de a apela la somaj tehnic pentru o parte din angajații săi, compania și-a continuat creșterea ajungând în prezent la cea mai mare su...

Căutare