2021 a fost un an record în ceea ce priveşte numărul de companii care s-au confruntat în Polonia cu insolvența. Anul trecut, 412 companii au dat faliment și 1.888 au decis să se restructureze, potrivit datelor Centrului de Informare Economică, acesta fiind cel mai mare număr din ultimii șase ani. Aproape jumătate dintre cei în faliment și 37% dintre companiile aflate în restructurare în a doua jumătate a lui 2021, aveau deja datorii cu 12 luni în urmă.

În 2021, mult mai multe companii au fost afectate de insolvență decât înainte de pandemie. Cu toate acestea, mult mai rar decât în anii precedenți, s-au hotărât asupra declarării falimentului. În total, acest scenariu a fost ales de 412 entități pe parcursul ultimului an, ceea ce reprezintă cu 30% cu mai puțin decât în 2020 și 2019. Confruntați cu probleme financiare, antreprenorii au decis mai degrabă să încerce să-și salveze afacerea prin restructurarea acesteia. Anul trecut, au fost inițiate 1.888 de astfel de proceduri, ceea ce reprezintă un salt de 136%, comparativ cu 2020, și un rezultat de 4 ori mai mare decât în 2019, arată datele COIG. „Îndatorarea pe termen lung a companiei este un semnal că o anumită entitate de pe piață este un partener de afaceri riscant. Nu își plătește datoriile pentru că situația lui financiară este proastă sau pur și simplu nu plătește pentru că nu există un astfel de obicei. Întârzierile prelungite de plată sau evaziunea completă la plată reprezintă o problemă pentru întreaga economie, pentru că așa apar blocajele. Prin urmare, este important să se prevină și să se minimizeze riscul cooperării cu contractori nesiguri”, spune Adam Łącki, Președintele Consiliului de Administrație al Registrului Național al Datoriilor.

Creșterea record a insolvenței este surprinzătoare, deoarece îndatorarea companiilor, după o creștere temporară de la începutul pandemiei, este acum într-un trend descendent. Chiar înainte de apariția Covid-19 în Polonia, în februarie 2020, aceasta se ridica la 2,2 miliarde euro. După izbucnirea pandemiei, aceasta a crescut la 2,5 miliarde euro, pentru a scădea la 2 miliarde euro la sfârșitul lunii ianuarie 2022, notează KRD.

Numărul mare de insolvențe în rândul companiilor poloneze ridică semne de întrebare cu privire la modul în care vor funcționa afacerile în următoarele luni. Mai ales că recent au existat mai multe griji pentru antreprenori. Inflația este în creștere și, odată cu ea, ratele dobânzilor. În timp ce creșterea prețurilor la gaze nu a lovit toate companiile în mod egal, facturile mai mari la electricitate i-au afectat pe toţi.

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare