În 2026, Olanda va aplica un nou sistem telematic de taxare pentru vehiculele industriale cu o masă totală ce depășește 3,5 tone. Cuantumul taxei se va baza pe kilometrii parcurși și pe nivelul de poluare al vehiculului şi se va aplica nu numai pe autostrăzi, ci și pe drumurile obișnuite.

Guvernul olandez nu a stabilit încă taxa, dar se așteaptă la o medie de 15 cenți pe kilometru. Plata se va face cu un dispozitiv de bord care, prin tracking GPS, va detecta kilometrajul și va trimite datele către un server care va stabili şi factura taxa. Sistemul poate funcționa și cu dispozitive de bord deja active pentru alte țări europene.

Scopul guvernului olandez este să încaseze 800 de milioane de euro pe an din taxe de drum, din care 300 de milioane vor merge în conturile generale ale statului, alte 300 de milioane pentru sustenabilitate și inovație în transport și 200 de milioane pentru gestionarea sistemului (cifra care poate scădea în timp).

Abonament newsletter

Alte metode de abonament

RĂSFOIEŞTE
Revista Logistic Post (nr. 4 – octombrie 2023)
Arhiva publicațiilor
VIDEO    Interviuri
Video interviu Danor Ionescu: Pall-Ex, 10 ani de succes în România
Anul acesta se împlinesc 10 ani de când conceptul Pall-Ex a fost adus în România de către Danor Ionescu, cel care este acum CEO-ul companiei. Activitatea a început în 2011 cu 16 parteneri, număr care ...

Căutare